Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lagförslag ska locka utländska studenter

Publicerat måndag 25 mars 2013 kl 07.12
"Handlar om att få hit nyckelpersoner"
(3:11 min)
Foto: Eric Gay/Scanpix.

Europa måste få in fler utländska studenter och gästforskare, anser EU-kommissionär Cecilia Malmström. Hon lägger i dag fram ett lagförslag om att underlätta för icke EU-medborgare som vill söka sig till europeiska universitet.

– Vi ser att den här kategorin personer, som ofta är oerhört begåvade människor, som kommer hit för att studera eller gästforska tyvärr minskar. Vi har identifierat väldigt många problem för dem att komma hit. Byråkratiska hinder och så vidare. Det gör att de här personerna, som ofta, efter att de har forskat eller läst färdigt kan gå in och bidra till utveckling, tillväxt och innovation i Sverige eller någon annanstans i Europa, vänder sig till andra kontinenter. Det är problematiskt för Europa, för det här är duktiga människor som vi behöver, säger Cecilia Malmström.

I fredags slog telekomjätten Ericsson larm här i Ekot om risken för brist på ingenjörer, i kölvattnet av en kraftig minskning av antalet utländska studenter på svenska universitet och högskolor.

När Sverige 2011 införde studieavgifter för icke EU-medborgare försvann nästan 80 procent av de här studenterna.

Även i övriga Europa behöver universiteten dra till sig fler begåvningar från andra delar av världen, enligt Cecilia Malmström. I dag lägger hon fram lagförslag som ska underlätta för utländska studenter och gästforskare.

Ingen ska behöva vänta mer än två månader på att få besked om uppehållstillstånd eller visum. Utländska studenter ska få rätt att arbeta, parallellt med studierna, vilket i dag är förbjudet i Litauen och Luxemburg. Efter färdig utbildning ska studenter och forskare få rätt att stanna kvar i Europa i ett år för att söka jobb.

– Om de vill stanna och bidra i Sverige med sin kunskap, kanske speciell kirurgi, inom biotech eller ingenjör eller så där, så ska det vara möjligt för dem att söka jobb i Sverige. I dag åker de ut nästan samma dag som de har tagit examen.

I EU finns i dag över 26 miljoner arbetslösa, vilket Cecilia Malmström kallar en katastrof. Men samtidigt vill hon alltså att Europa ska satsa mer för att dra till sig folk från andra delar av världen.

– Det ena utesluter inte det andra. Det här är ganska få personer, nyckelpersoner. Ofta kanske de startar ett bolag, eller kommer in på en nyckelposition, som sedan kan leda till investeringar och nya jobb. Det här är ganska strategiska personer som vi behöver i utvecklingen mot tillväxt och konkurrenskraft, säger Cecilia Malmström.

Du vet om att du kommer få en del mothugg, inte minst från en del ministrar i vissa EU-länder, för ett sånt här lagförslag. Vad blir ditt bästa argument för att övertyga dem?

– Ja, stämningen är i dag att de flesta vill snarare hålla alla människor utanför gränserna, än att underlätta för folk. Men vi vet att vi behöver bygga upp konkurrenskraftiga ekonomier. Trots att vi har en skyhög arbetslöshet vittnar alla länders arbetsgivare att det finns sektorer där det saknas folk, till exempel inom vårdsektorn, biotech, IT, ingenjör. Vi behöver de här människorna till Europa.

– I dag är det så att de vänder sig till andra kontinenter. De åker till Australien, Kanada, USA, Brasilien i stället för till Europa. Det är en oroväckande trend. Många av de här ministrarna vet om det och har bett oss göra något åt det. Sedan är frågan om de har ledarskap och mod nog att också titta på de här reformerna och försöka genomdriva dem på hemmaplan, säger EU-kommissionär Malmström.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".