President François Bozizé har jagats på flykt. Foto: Sia Kambou/Scanpix.

Plundring i Bangui efter rebellövertagande

"Skottlossningen pågår"
1:50 min

Rebellalliansen Seleka har tagit över makten i Centralafrikanska republiken. President François Bozizé flydde tidigt i morse efter strider i huvudstan, och enligt uppgifter till Ekot pågår det nu omfattande plundring och rädslan är stor bland stans befolkning.

– Vi sitter inlåsta i vårt hem, skottlossningen pågår fortfarande och runt om i stan har plundringen börjat, säger en skakad Bangui-bo på telefon.

Alla som har ett vapen att tillgå tar nu tillfället i akt i den anarki som råder, och tar sig in i affärer, hus och bilar och tar det de kan. 

El finns nu i stan bara för de som har egna generatorer eftersom rebellerna på sin väg in till stan stängde av det stora kraftverket utanför Bangui.

Rebellerna gick in i staden i går kväll, och tidigt i morse gav sig landets president Bozize av - enligt en av hans rådgivare över floden i stan, och in i grannlandet Kongo-Kinshasa på andra sidan stranden. Men Kongo vill inte bekräfta att Bozize finns i landet.

Enligt en regeringstalesman i Bangui har rebellerna redan kontroll över alla viktiga punkter i huvudstan, och en av rebellernas ledare har kommit med det första officiella uttalandet:

– Vi har nu uppnått vårt huvudmål, när Bozizé har gett sig av, sa Nelson Ndjadder, i en av de olika grupper som har samlats i rebellrörelsen Seleka, som betyder Alliansen på ett av de lokala språken.

– Nu måste vi börja föra rundabordssamtal om landets framtid och efter en övergångsperiod hålla demokratiska val, sa Ndjadder.

Francois Bozizé tog själv makten i en kupp för tio år sen, men trots att han sen valdes till civil president, har han inte lyckats göra mycket åt den mycket eftersatta utvecklingen i landet, som är ett av världens fattigaste.

Rebellalliansen Seleka har haft kortsiktiga krav som att få lön och en plats i armén till sina egna soldater, men har också kommit med politiska uttalanden med krav på att landet ska skötas bättre.

Det finns uppgifter om att människor först var ute på gatorna för att välkomna rebellerna.

Men om Alliansen inte kan få stopp på den omfattande plundringen och laglösheten som råder nu kommer det inte att vara en populär rörelse som tar makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".