Godis är en av många saker vi köper till påsk. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Svenskarna godisgrisar i påsk

"Vill inte säga hur många kilo jag äter"
1:46 min

Påskhandeln är i full gång och kulmen är i dag, skärtorsdag. Påsken har på senare år blivit en av årets viktigaste säljtoppar för livsmedelshandlarna. Framför allt köps det massor av godis, totalt 6 000 ton.

Det innebär bråda dagar och ett trångt lager för godishandlaren Lefteris Betzekis i Stockholm.

– Jag har allt från papier maché-ägg till porslinsägg, plåtägg, fabergéägg. Det är påskigt nu, det är tokigt galet.

Lefteris Betzekis har en välsorterad godisbutik i centrala Stockholm. Här finns allt från syrliga små klubbor till exklusiv choklad. Men till påsk är det smågodis som säljer bäst.

Då går också försäljningen strålande bra. Lefteris Betzekis räknar med ett plus på 50 procent, jämfört med en vanlig vecka.

Statistiken talar för en god försäljning. Totalt äter konsumenterna 6 000 ton godis till påsk, enligt livsmedelshandlarna. Hur mycket vi äter per person är förstås en samvetsfråga, men Lena Jonsson Fischer och Siw-Marie Andersson hymlar inte om att det blir mycket.

– Vill du ha i kilo? Haha, nej, men säkert blir det ett halvkilo. Minst. För vi brukar ha ganska mycket godis när det är påsk. Det hör till.

– Det är svårt att säga, men mer än annars i alla fall.

Dessutom köps det massor av påskmat. I år räknar branschorganisationen Svensk Handel med ett plus på 25 procent, jämfört med en ordinarie vecka. I kronor innebär det mat och livsmedel för 7,4 miljarder kronor. Inte minst går det åt 2 000 ton ägg, enligt organisationen Svenska ägg.

Men så fort helgen är över är det annat som lockar. Det säger godishandlaren Lefteris Betzekis:

– Allt som är äggformat är det tvärstopp på, även om det är världens bästa kvalitet på sakerna. Men är det äggformat går det inte att sälja efter påsk.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".