Cyperns president antyder att uppgörelse nåtts

Parlamentet ska rösta under måndagen
0:46 min

Mötet mellan eurogruppens finansministrar, där Cyperns eventuella nödlån diskuteras, startade strax efter klockan 22 på söndagskvällen. Cyperns president Nicos Anastasiades antyder i ett meddelande via Twitter att en uppgörelse har nåtts med trojkan. Han skriver att "Ansträngningarna har kulminerat". Men förhandlingarna mellan Cypern och trojkan höll på att bryta samman i går kväll, när landets president Nicos Anastasiades till och med hotade att avgå om inte långivarnas krav mildrades. Det berättar parlamentsledamoten och partikamraten Marios Mavrides.

– Jag hörde att vår president hotade med att avgå, säger Mavrides
Varför?
– För att trojkan står fast vid sina krav.

Cypern är överens med trojkan på många punkter men på ett område är det låsta positioner, berättar parlamentarikern Mario Mavrides. Det gäller en skuld på 9,5 miljarder euro som den konkursmässiga banken Laika har till den europeiska centralbanken. En skuld som inte ens den cypriotiska centralbanken klarar av att ta över.

Läget beskrivs som mycket kritiskt och Mavrides anser att det är helt ovisst om Cypern kommer att få ett nödlån. Tanken är att president Anastasiades senare inatt ska diskutera med de övriga partiernas ledare på Cypern om det överhuvudtaget är någon idé att rösta i parlamentet om de tuffa åtgärder som EU kräver av landet.

Tanken är att det cypriotiska parlamentet ska rösta under måndagen om landet är berett att genomföra de tuffa åtgärder som krävs. Ett nej skulle kunna innebära att Cypern blir det första landet som lämnar euron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".