Utredning kring nynazistisk tysk terrortrio sväller

Mest uppmärksammade fallet på länge
1:24 min

Utredningen kring den nynazistiska tyska terrortrio som avslöjades i Tyskland i november 2011 blir allt större. Terrortrion har ju tagit på sig morden på nio invandrare och en polis under 2000-talet. Nu har utredarna tagit fram en lista på 129 personer som på olika sätt misstänks ha hjälpt trion.

Listan över personer som på ett eller annat sätt misstänks ha haft kontakt den tyska nynazistiska terrortrion NSU blir allt längre. Först räknade utredarna med ett 40-tal personer, för ett år sen med knappt 100, men numera handlar det alltså om 129 personer.

Namnen på dem finns på en lista hos den tyska förbundsdagen särskilda Undersökningsutskott som bl.a. utreder varför terrortrion kunde gå under jorden i slutet av 1998 och sen oupptäckt begå de tio morden och mängder av andra våldsbrott.

Den 17:e april i München börjar rättegången mot den enda överlevande i trion, den 38-årige Beate Zschäpe och ytterligare fyra personer som åtalats för att på olika sätt ha hjälp trion. En rättegång som beräknas pågå i flera år.

Om fler personer av de 129 på den nya listan riskerar åtal är oklart, men åklagarna utesluter inte fler åtal i vad som är Tysklands mest uppmärksammade brottsfall på väldigt länge.

Utredningen har också avslöjat stora misstag och samarbetsproblem inom den tyska polisen och säkerhetspolisen.

De tio morden begicks mellan 2000 och 2007 och trion avslöjades i november 2011 efter att två av medlemmarna begått självmord efter ett misslyckat bankrån.

Polisen hittade bland annat DVD-filmer, i vilka trion tog på sig morden och skröt om dem, och mordvapnen, i en lägenhet som som den åtalade Zschäpe sprängt i luften i staden Zwickau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".