En cypriotisk man håller upp en "pin" som föreställer ett cypriotiskt euromynt med en borttagen bit. Foto: Virginia Mayo/Scanpix

Boende på Cypern: "Jag är oroad över framtiden"

"Kommer nog ta ut alla mina pengar"
2:03 min

En uppgörelse har alltså blivit klar om att ge Cypern det nödlån på 10 miljarder euro som krävs för att landet ska undvika finansiell härdsmälta. Och det blir de med tillgångar i landets två största banker som får ta det mesta av smällen. På Cypern är en del lättade, men det är få som gläds över nattens beslut i Bryssel.

Archilles Yallorous arbetar på statsägda Laiki Bank som enligt räddningspaketet ska läggas ned. Han är sorgsen i dag.

– Jag är oroad över framtiden för mig, mina kollegor och det här landet, säger Archilles Yallarous.

Han står i en trafikerad korsning och väntar på sin tur i bankomaten just för Laiki Bank. Många oroar sig för vad som ska hända med deras pengar när de två största bankerna slås ihop till en. Laiki Bank läggs ned. Men inte ens Yallarous som arbetar på banken vet om den kommer att vara öppen i morgon.

– Ingen vet. Vi väntar på besked från Cyperns centralbank, säger Yallarous.

Servitrisen Ionna Simione som har sina pengar på Laiki bank tänker i alla fall tömma sitt konto så fort hon får möjlighet.

– Jag kommer nog att ta ut alla mina pengar. Om det hänt en gång kan det hända två gånger. Det går inte att vara säker på någonting längre, säger Simione.

Här på Cypern är mycket fortfarande oklart kring vad nattens överenskommelse innebär. En del andas ut över att det inte kommer vara småspararna som måste betala för att sanera bankernas ekonomi men många är också irriterade över EU:s agerande. Nicosiabon Thekla Georgiou tror inte att trojkan med EU i spetsen bryr sig om vem på Cypern som betalar notan.

– Jag tror inte att de låter de rika betala av sociala skäl, säger Georgiou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".