Pengarna rullar in hos storbankerna. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Storbankerna gjorde rekordvinst förra året

Räntenettot huvudförklaringen
1:21 min

Det blev nytt vinstrekord för storbankerna förra året. Nu finns det svart på vitt på det, för i dag kommer sammanställningen från Finansinspektionen.

Det var verkligen strålande tider för bankerna 2012. Trots krisen i omvärlden. Och huvudförklaringen stavas räntenettot, alltså det som bankerna tjänar på mellanskillnaden mellan in- och utlåningen.

Det är ju ursprungsidén för all bankverksamhet, att garantera spararens pengar med ränta, men att också låna ut pengarna till högre ränta.

Förra året ökade räntenettot hos vad Finansinspektionen kallar för storbankerna, och det bidrog starkt till att förbättra rörelseresultat jämfört med 2011. Det handlar om de fyra affärsbankerna Nordea och Handelsbanken och Swedbank och SEB.

Det blev nytt rekord. Den officiella siffran sätts nu till 86,1 miljarder kronor. Det var en ökning med nio procent jämfört med 2011. Det är till och med några miljarder mer än vad sammanställningarna visade som medierna gjorde när boksluten kom för 2012.

2012 års resultat slår därmed 2007 års vinstnivå som blev 83,3 miljarder kronor. 2007 var ju året före finanskraschen.

Räntenettot blev hela 111 miljarder kronor, upp sex procent. Även bankernas lägre kostnader bidrog till rekordvinsten.

Storbankernas avkastning på eget kapital, som från och med denna barometer beräknas på periodens resultat efter skatt, uppgick under 2012 till 12,4 procent vilket är högre än 2011. Under helåret 2012 har storbankerna både förbättrat sitt resultat samt stärkt sitt egna kapital.

Rörelseresultat var högre i övriga bolagsgrupper under 2012 jämfört med 2011. Avkastningen på eget kapital varierar från bankernas åtta procent till tolv procent för värdepappersbolagen.

Utlåningen ökade i samtliga bolagsgrupper under 2012 men för storbankerna, bostadsinstituten och de mindre kreditmarknadsbolagen var utlåningstillväxten lägre än 2011. För bankaktiebolag, sparbanker och utländska bankfilialer var utlåningstillväxten högre. Inlåningen från allmänheten ökar i samtliga bolagsgrupper.

I de mindre kreditmarknadsbolagen är inlåningstillväxten fortsatt hög och trenden med en fortsatt lägre inlåningstillväxt i storbankerna fortsätter, enligt sammanställningen från Finansinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".