Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på skärpta lagar mot assistansfusk

Minister Maria Larsson: "Det är inte acceptabelt"
1:48 min
Försäkringskassen efterlyser lagskärpning för att komma till rätta med vanvård av dem som behöver personlig assistens. Foto: Nina Varumo/Scanpix.

Försäkringskassan efterlyser hårdare lagstiftning för att undvika bedrägerier kring personlig assistans - framför allt för att hindra att personer sitter på dubbla stolar och därmed hindrar insyn i vården. Ekot har tidigare i dag berättat om den stora assistanshärvan i Södertälje, där det nu visat sig att flera personer har utsatts för vanvård.

Brittmarie Fagerlund är samordnare för personlig assistans-tillsyn vid Socialstyrelsen och berättar hur det gick till när de fick veta vad som hänt.

– Först fick vi reda på det från polisen och sedan kom det in anmälningar från distriktssköterska och förvaltare. De berättade att de här personerna inte hade fått sin assistans utan blivit lämnade ensamma och inlåsta, att det var ren misär.

Utredningen kring assistansbolaget i Södertälje är omfattande och ett 40-tal personer är misstänkta för bland annat bedrägerier. Av handlingar framgår att Försäkringskassan räknar med att det handlar om minst 30 miljoner kronor som de vill ha tillbaka från bolaget.

Bland de misstänkta i utredningen finns både släktingar till dem som utsatts för vanvård och dessutom den person som var utsedd till deras gode man, det vill säga skulle företräda deras intressen. Den personen har också varit med och drivit bolaget de fått assistans ifrån och som nu utreds.

Och sådana här situationer med personer på dubbla stolar vill Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, komma ifrån.

– Vi vill att lagstiftaren ska sätta ner fötterna, och gör att det måste finnas en splittring däremellan. Om vi skulle ha en anledning att ha en utomstående som har något av ansvaren - arbetsgivaransvaret, det juridiska ansvaret, brukaransvaret - då tror jag vi kommer att få fler indikationer om det är något som är snett.

Svante Borg på Försäkringskassan vill inte kommentera just Södertäljefallet närmare, men säger att assistansbedrägerier kan ske på många olika sätt och att vård som uteblir är det värsta.

– Det här är absolut den största form av parasiteri.

Försäkringskassan kommer i sommar att få utökade möjligheter att göra hembesök hos vårdtagare, men det är Socialstyrelsen som har tillsynsansvaret för bolag som bedriver personlig assistans - tillsynen görs framför allt genom att Socialstyrelsen kontrollerar bolagets dokumentation. Tillsynsbesök görs också, men hem till dem som får vården får Socialstyrelsen bara komma om de blir inbjudna.

Och det är ett omfattande uppdrag, säger Brittmarie Fagerlund på Socialstyrelsen.

– Det är ungefär 16 000 personer som har personlig assistans, alla kommuner har ju någon typ av anordning av assistans plus att det finns drygt tusen enskilda assistansanordnare, så det är jättestort område.

Det är barn- och äldreminister Maria Larsson som har gett Socialstyrelsen i uppdrag att titta över problematiken.

Om assistanshärvan i Södertälje vill Maria Larsson inte uttala sig, eftersom förundersökningen pågår. Men på ett generellt plan säger hon att det är väldigt viktigt att den enskilde får de stöd man har rätt till. Det måste finnas kontroll som gagnar den enskilde brukaren:

– Det är inte acceptabelt att de sysslorna aldrig blir utförda, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".