Staffan Sonning, Ekonomikorrespondent. Foto: Lars Nilsfors/Sveriges Radio
KOMMENTAR

"Stödpaketet innebär inte att Cypern är räddat"

"Det vi nu har sett är en dellösning"
2:36 min

Uppgörelsen om ett räddningspaket till Cypern gör att en omedelbar bankkollaps och statsbankrutt kan undvikas. Men det innebär inte att Cypern är räddat på längre sikt, skriver vår ekonomikorrespondent Staffan Sonning i en kommentar.

Tvärtom kan effekterna i landet bli sådana, att samhällsekonomin försämras ännu mer. Allt hänger på reaktionerna inom Cyperns jättelika finanssektor.

President Anastasiades och hans regering slogs in i det sista för att mildra förlusterna för affärsmän och företag på Cypern. Men till sist fick han ge upp. De som har bankkonton med mer än 100 000 euro på de två största cypriotiska bankerna kommer att förlora en stor del av sina pengar. Ingen vet ännu hur mycket, men det blir sannolikt åtminstone en tredjedel som försvinner. Det är i hög utsträckning ryska företag och privatpersoner som drabbas.

Dessutom kommer de som har lånat ut pengar till bankernas grundkapital genom att köpa bankobligationer att drabbas. I Cyperns Folkbank, Laiki, försvinner alla dessa pengar när banken slaktas. De som har obligationer i Cyperns största bank, Bank of Cyprus, kommer också att få vara med och betala för räddningsoperationen. Det är ännu oklart hur mycket.

Så den avgörande frågan för Cypern är nu hur de internationella företagen kommer att reagera: Kommer de att lita på att jätteförlusterna är en engångsföreteelse, eller kommer de att lämna Cypern? Överenskommelsen innebär dessutom ytterligare minskningar av fördelarna med att ha verksamhet på Cypern: Den rekordlåga bolagsskatten ska höjas och en ny kapitalskatt införs på ränteinkomster.

Cypern är starkt beroende av sin roll som finanscentrum. Om den skulle krympa drastiskt, kommer samhällsekonomin snabbt att drabbas på nytt genom ökad arbetslöshet och minskade skatteintäkter.

Ett krympt banksystem på Cypern har varit ett av målen för de övriga euroländerna och Internationella Valutafonden. Cyperns banksystem är dubbelt så stort som genomsnittet inom EU, jämfört med landets storlek: Ungefär åtta gånger landets hela bruttonationalprodukt. Det är därför som krisen för bankerna hotade att kollapsa hela landet.

– Cypern är en kasinoekonomi som stod på randen till konkurs, sa Frankrikes finansminister Pierre Moscovici när uppgörelsen var klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".