En kvinna utanför Laiki Bank i Nicosia på Cypern under måndagen. Foto: Scanpix

Många på Cypern irriterade över nödlånsvillkor

"De vill ha våra huvuden på fat"
1:35 min

Efter nattens beslut att ge nödlån till Cypern och undvika en statsbankrutt är förvirringen och irritationen påtaglig i den lilla önationen. Kravet för nödlånet är att Cypern slår ihop sina två krisbanker och sanerar ekonomin i dem med hjälp av pengar från kunder med mer än 100 000 euron på sina konton.

Nicosiabon Evi Kfala Markidis ser det som att EU vill Cypern illa.

– Det är som om de vill ha våra huvuden på fat. Vi trodde att de var våra vänner, säger Evi Kfala Markidis som tar en fika på stan.

Precis som många andra cyprioter känner hon det som om EU har trampat på Cypern med sina hårda krav. Nattens beslut innebär att landets två största banker slås ihop till en. Statsägda Laiki Bank sätts i konkurs och småspararnas pengar flyttas över till landets största bank: Bank of Cyprus.

Även den har dålig ekonomi, men ska räddas genom att pengar tas från alla konton som har mer än 100 000 euro. Kontentan är att småspararnas pengar räddas på de rikas bekostnad.

Elena Tzurnatsi, som sitter på en cykel och väntar på sin man som tar ut pengar, tycker det är galet att inte alla är med och betalar.

– Att vara rik betyder inte att man har stulit pengarna. En del har arbetat hårt för sina pengar eller ärvt dem, säger Elena Tzurnatsi.

Hennes åsikt är annars inte särskilt vanlig på Nicosias gator. De flesta oroar sig framför allt för vad som ska hända med deras pengar när två banker blir en. Många tvivlar också på att de kommer att öppna i morgon. Inte ens de bankanställda vet vad som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".