Muslimska invånare i staden Meiktila lämnar sina hem för att ta skydd i tillfälliga läger. Foto: Soe Than Win/Scanpix.

Våldet mot muslimer sprider sig i Burma

Buddhistiska mobbar bränner moskéer
1:08 min

I Burma har våld mellan den buddhistiska majoriteten och landets muslimska minoritet spridit sig till fler områden. Enligt myndigheterna har minst 32 människor dödats.

Våldet mellan buddhister och muslimer har nu drabbat flera städer i centrala Burma. Regeringen under president Thein Sein har utfärdat undantagstillstånd i regionen och sänt dit arméförband för att återställa ordningen.

Men buddhistiska mobbar har fortsatt att bränna moskéer och driva muslimer på flykt, bland annat i Lewei, nära huvudstaden Nay Pyi Taw.

Våldet är ett hot mot stegen mot reformer och demokrati som nu tas av president Thein Sein.

Vid religiöst färgade oroligheter förra året dödades 180 människor i västra Burma och runt 100 000 drevs på flykt. Då drabbade våldet främst rohingya-minoriteten, muslimer som många burmeser betraktar som illegala invandrare.

Men de muslimer som nu är föremål för våldsamheter i centrala Burma har en annan etnisk bakgrund och deras medborgarskap har inte ifrågasatts på samma sätt som rohingya. De senaste våldsamheterna tyder därför på att anti-muslimska känslor spridit sig i samhället.

Efter att medier och internet blivit friare nu när Burma tar steg från militärdiktatur mot demokrati har en effekt blivit kampanjer mot muslimer, en del av hatkampanjerna leds av framträdande buddhistmunkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".