Många enskilda avlopp släpper ut alldeles för mycket fosfor anser Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Havs- och Vattenmyndigheten.

Kritik mot ny skatt på dåliga avlopp

"Jag tror man struntar i det"
1:43 min

Den som har enskilt avlopp ska påföras en ny miljöskatt. Men man slipper skatten om man har ett miljövänligt avlopp. Det här föreslår Havs- och vattenmyndigheten. Men fritidshusägare och Villaägarnas riksförbund är skeptiska.

– Om man tar hand om och sköter sitt avlopp så att det håller en hög standard över lång tid så ska man alltså inte drabbas av den här skatten. Den kommer framför allt att drabba dem som inte gör åtgärder, säger Magnus Hennlock.

I Sverige finns omkring 700 000 fastigheter med enskilda avlopp - bara hälften av dem godkända och i gott skick, och mer än vart tionde är direkt olagligt, enligt havs- och vattenmyndigheten.

Och de här små avloppen, som ofta hör till permanentboenden, orsakar lokala problem som dåligt dricksvatten och övergödning. De beräknas också vara en betydande källa till kväve- och fosforutsläpp i haven.

Fastighetsägare med dåliga avlopp riskerar i dag böter, men den åtgärden fungerar inte, enligt Magnus Hennlock.

– När man använder sig av vitet så måste ju myndigheten ta det första steget, att inventera alla fastigheter i kommunen som har enskilda avlopp och det är tusentals, man måste alltså hitta de här, man måste bedöma vad är statusen på varje enskilt avlopp. Så att det kommer alltså sist i den här processen, medan skatten kommer först och det är fastighetsägaren som måste höra av sig.

Utöver förslaget om ny skatt vill Havs- och vattenmyndigheten även skapa tydligare regler och införa en avloppsdeklaration.

Men Ove Sandberg, som har stuga med enskilt avlopp i Åkersberga, tror inte att en ny skatt kommer att få folk att byta gamla avloppssystem.

– Nej, jag tror inte man tänker på det. Jag tror man struntar i det. Har det gått i 20 år kan det gå i 20 år till. Det är inte många som bryr sig. Det är i så fall kommunen som ska gå ut och kolla upp lite mer, säger han.

Villaägarnas riksförbund tycker att förslaget har många brister. Daniel Liljeberg, chefsekonom vid förbundet, tycker att det är kommunen som fortsatt ska ha ansvaret i frågan.

– Vi tror i första hand att det mest kosnatdseffektiva för samhället är att man försstärker tillsynen från kommunens sida. Detta handlar faktiskt om saker som är olagliga i dag, man kan få både böter och förbud som fastighetsägare om man har ett avlopp som inte fungerar. Så det handlar bara om att hitta dem. Men att hitta dem genom att fråga alla och kräva att alla ska deklarerar och betala skatt, det tycker vi är ett väldigt trubbigt och ineffektivt instrument.

I sommar presenteras det färdiga förslaget för miljödepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".