Lev Ponomarjov. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Räd mot ryska frivilligorganisationer

"Jag knuffade ut dem"
2:09 min

De senaste veckorna har ryska myndigheter inlett en kontrollräd mot frivilligorganisationer över hela landet. Många kopplar samman kontrollerna med den nya lag som tvingar organisationer med utländsk finansiering att registrera sig som "utländska agenter".

I går kom turen till bland annat Amnesty Internationals Moskvakontor och organisationen För människans rätt.

– Nej, jag vägrade att delta i kontrollen, jag vägrade.

Det ropar Lev Ponomarjov i telefonen som ringer hela tiden.

Framför honom på skrivbordet ligger papprena som åklagarmyndigheten lämnat kvar och där det står att han är skyldig att svara på myndighetens frågor om saker som bokföring och ekonomi.

En stund innan har gruppen från åklagarmyndigheten och skattemyndigheten varit på Amnesty Internationals kontor inte långt därifrån. I släptåg hade de, precis som i tidigare fall, ett tv-team från den regimtrogna tv-kanalen NTV.

– Men jag knuffade ut dem, säger Lev Ponomarjov och verkar nöjd.

De senaste veckorna har tiotals frivilligorganisationer över hela Ryssland fått påhälsning och förra veckan vände sig presidentens eget råd för mänskliga rättigheter till landets chefsåklagare och krävde en förklaring.

De flesta kopplar samman kontrollerna med lagen som trädde i kraft i höstas och som säger att politiska organisationer som får pengar från utlandet måste registrera sig som utländska agenter.

– Nej, jag är ingen utländsk agent, säger Lev Ponomarjov, som leder För människans rätt.

Han och andra har vägrat att följa lagen och hittills har ingen registrerat sig som utländsk agent.

I ett tal förra månaden, inför säkerhetstjänsten FSB, påminde president Vladimir Putin om att lagen måste uppfyllas och enligt Lev Ponomarjov är det vi nu ser en direkt reaktion på Putins tal.

– Han gav, som det heter, en signal.

Lev Ponomarjov säger att det här är ett sätt att försvåra för organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter att göra sitt jobb. Han är rädd för en återgång till Sovjettidens polisstat då människorättsaktivister satt avskurna från omvärlden i sina lägenheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".