En ny grundlag har just röstats igenom i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix

Ökade spänningar inför valet i Zimbabwe

"Ser det som rena trakasserier"
2:09 min

I Zimbabwe släpptes i dag en av landets mest kända människorättsaktivister ur häkte, efter att hon gripits tillsammans med flera medlemmar av det forna oppositionspartiet MDC. Trots att partiet numera sitter i regeringen anser de att de nu trakasseras av statsapparaten igen inför det stundande valet i sommar.

Gripanden, kallelser till obegripliga polisförhör och några medlemmar som till och med utsatts för attentat. För premiärminister Morgan Tsvangirais parti MDC börjar mönstret bli alltför tydligt - det är upptrappningen inför valet i sommar som har börjat, enligt dem.

Presidentvalet som väntas i juli ska sätta punkt för det fyra år långa experimentet med en koalitionsregering mellan de politiska fienderna president Mugabe och den forna oppositionsledaren Morgan Tsvangirai.

Samarbetet skulle sätta stopp på våldsamheterna kring det förra valet, med minst 200 döda och omfattande trakasserier mot många som vågade säga att de röstade på oppositionen. Längtan efter ett nytt val är stor i landet, men farhågorna för att det ska leda till nya våldsamheter kanske ännu större.

En ny grundlag har just röstats igenom i en folkomröstning, en konstitution som ska bana vägen för ett mer demokratiskt Zimbabwe. Men MDC anser att polis och säkerhetsapparat fortfarande är i Robert Mugabes händer, och att det är det som syns nu.

Dagen efter folkomröstningen som skulle vara en milstolpe i landet historia grep polisen en av Tsvangirais närmaste män och tre andra kollegor, samt deras advokat, när hon protesterade mot en polisräd mot ett av premiärministerns kontor. Flera andra MDC-medlemmar har tagits in till polisförhör av oklar anledning.

– Vi ser det nu som rena trakasserier, säger en talesman för premiärminister Morgan Tsvangirai.

Den gripna advokaten Beatrice Mtetwa är en av Zimbabwes mest kända människorättsaktivister, hon har i många år försvarat journalister, oppositionella och aktivister. En domare sade redan i förra veckan att hon skulle släppas, vilket polisen bara struntade i - men i dag beslutade en annan domstol att hon skulle sättas på fri fot mot borgen. Att hon inte släpptes genast är statens sätt att straffa henne genom att låta henne sitt fler dagar i fängelse, anser hennes försvarare.

Spänningen mellan de politiska lägren i Zimbabwe ökar helt uppenbart och Tsvangirais talesman säger att han nu bett regionala medlare att hjälpa till för att få stopp på utförsbanan inför valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".