Miljöpartiets Gustav Fridolin bjuder in till diskussion. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Regeringen tveksam till MP-invit om invandring

MP vill inte förhandla med Billström
1:36 min

Miljöpartiet vill diskutera det fortsatta samarbetet om invandring direkt med regeringspartiernas ledare.

Men enligt vad Ekot erfar så är regeringspartierna mycket tveksamma till förslaget och vill att Miljöpartiet ska förhandla direkt med migrationsminister Tobias Billström.

Den senaste perioden har varit stökig vad gäller Miljöpartiets och regeringens samarbete om invandring. Miljöpartiet har ställt in ett möte med representanter för regeringen och har hotat att bryta samarbetet på grund av att migrationsminister Tobias Billströms, enligt partiet, inte vill ändra avgörande regler på området.

Regeringen har ändå erbjudit fortsatta samtal bland annat om hur tillämpningen ska bli mer rättssäker och hur barnperspektivet ska värnas.

Men Miljöpartiet är tveksamt till att fortsätta diskussionerna med just Tobias Billström och bjöd därför i går kväll i stället in de borgerliga partiledarna till ett möte för fortsatta diskussioner. Så här sa Gustaf Fridolin i SVT:

– Vår partisekreterare har i dag sänt en inbjudan till samtliga fyra partiledare i regeringen om att träffas och diskutera hur vi hittar en lösning för de här barnen och hur vi vårdar överenskommelsen.

Men Ekot har i dag pratat med personer i kretsen kring regeringspartiernas ledare. Enligt vad Ekot erfar så tycker de att samtalen bör föras direkt mellan Miljöpartiet och Tobias Billströms departement, eftersom det är där sakkunskapen finns och man verkligen kan diskutera viktiga detaljer.

Inom regeringskansliet vädras också viss förvåning över att Miljöpartiet skickade inbjudan bara strax innan Fridolin berättade om den i direktsändning. Men flera personer tycker samtidigt på att samarbetet med Miljöpartiet är viktigt och om det på något sätt kan ändra regeringens slutliga svar till Miljöpartiet återstår att se.

Hur Miljöpartiet reagerar på regeringens inställning får vi veta först när partiet får ett officiellt svar från regeringen på inbjudan till partiledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".