David Cameron uttryckte oro för att Storbritannien ska översvämmas av det som han kallar bidragsturister. Foto: Chris Radburn/Scanpix

Cameron: "Invandringen måste minska radikalt"

"De ska vara de smartaste och bästa"
2:10 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron i dag presenterat nya regler för att begränsa invandringen till landet. Framför allt vill han begränsa andra EU-medborgares möjligheter att nyttja det brittiska socialförsäkringssystemet.

– Vi måste få ner nettoinvandringen radikalt från hundratusentals varje år till tiotusentals och när vi gör det måste vi se till att Storbritannien fortsätter att få ut något av invandringen, sa David Cameron i Ipswich i dag när han presenterade det konservativa partiets planer för invandringspolitiken. 

– De som kommer hit till Storbritannien ska vara de smartaste och bästa och de som kan bidra till samhället, sa han.

Sedan det EU-fientliga partiet UK independence party skördade stora framgångar i ett lokalval härom månaden, med en blandning av EU-kritik och krav på begränsad invandring, har alla de stora partierna nu tagit upp invandringspolitiken.

David Cameron är rädd för att när bulgarer och rumäner vid årsskiftet får möjligheten att röra sig fritt inom EU så kommer Storbritannien att översvämmas av det som han kallar bidragsturister.

Därför vill han innan dess införa begränsningar för arbetslöshetsersättning, nyttjandet av sjukvården och rätten till bostäder.

Men kritikerna menar att problemet är överdrivet, att de regler som redan finns är tillräckliga och att invandrarna tvärtom bidrar med mer till den brittiska ekonomin än vad de kostar i former av bidrag och sjukvård.

Chris Bryand, oppositionspartiet Labours talesperson i migrationsfrågor, efterlyser bevis för bidragsturismen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".