Cypernkrisen avskräcker skattefuskare

"Visar vilka risker det finns"
1:35 min

Att gömma pengar i skatteparadis blir allt svårare, särskilt för småsparare. Och Cypernkrisen hjälper faktiskt till att minska skattefusket. Det säger Göran Haglund, expert på internationellt skattefusk på Skatteverket.

– Ja, det är ju bra för vår kontrollverksamhet här på Skatteverket att det visar vilka risker det finns att placera pengar i länder som är mindre stabila, säger han.

Skrämselhickan från Cypernkrisen verkar vara över, men inget ont som inte har något gott med sig, tycker Skatteverket.

Svenska privatpersoner fuskar med oredovisat sparande för omkring sju miljarder om året. Skatteparadis med stenhård banksekretess på en rad platser erbjuder sin tjänster.

– Det finns ju öar i Västindien som har många fler bolag än invånare.

Men nu hårdnar det för fuskarna och planerarna, särskilt de små, av flera skäl.

Den som sätter in sina pengar i skatteparadis som Caymanöarna eller Panama tar en risk. Saker kan hända.

Allt fler länder med stabila säkra banksystem har dessutom informationsavtal med Sverige, så att det inte går att gömma pengar där. I dag är det runt 20 avtal, inom ett par är det dubbelt så många.

Och skatteverken jorden runt samarbetar också mer och mer. Inte bara om enskilda fall utan även om metoder.

Dessutom sjunker de svenska skatterna på kapital.

Det är också dyrt att fuska och kostnaderna för rådgivare och smarta upplägg med falska bolag och så vidare, kan äta upp hela den tänkta vinsten.

– Kostnader för bokföring, revisor, för förvaltare, för bankkontakter och så vidare. Det kan alltså bli väldigt dyrt, för det här är årliga avgifter som tillkommer.

Kort sagt: För en småsparare återstår bara att jobba och betala för sig.

– Eftersom kostnaderna ökar bör det rimligen bli så att det är attraktivt för allt färre personer att göra de här uppläggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".