Strejken för 5 000 elektriker avblåst

Vill sluta administrera elektrikernas avgift till facket
1:14 min

Det blir ingen elektrikerstrejk. I varje fall inte om hur fackavgifterna ska inkasseras. Elektrikerna och arbetsgivarna EIO har nått en överenskommelse och förhandlingarna fortsätter nu i stället om ett nytt avtal för löner.

Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef för EIO, är lättad över att strejken kunnat undvikas.

– Det var en allvarlig konflikt under uppsegling, 5 000 elektriker skulle tas ut i strejk, det hade skadat inte bara branschen utan också branschens kunder väldigt mycket, så det är klart att vi är nöjda att strejken är avblåst, säger hon.

Såväl arbetsgivarna företrädda av EIO som Elektrikerförbundets förhandlingschef, säger sig vara nöjda med uppgörelsen.

I sak innebär den att arbetsgivarna inte får igenom sina ursprungliga krav på att sluta administrera elektrikernas avgift till facket och avgiften till facket för kontrollen av ackordslönen.

Inte heller blir det aktuellt att ersätta den så kallade ackordsavgiften med en avgift för arbetsgivarna, något facket hotat med. I stället ligger det gamla avtalet kvar, vilket Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren är mycket nöjd med.

– Vi har haft en kompromiss i 45 år och den vill vi ha kvar, och det vill våra medlemmar också. Vi betraktar det som en liten, liten service man gör för sina anställda och det vill vi att man fortsätter med, säger Ronny Wenngren.

Nu fortsätter istället förhandlingarna om själva löneavtalet. Men diskussionerna om ackordsavgiften är inte slut, säger Åsa Kjellberg Kahn.

– Det är klart att det är ett gammalt avtal och vi tycker i grunden att det är en otidsenlig ordning. Vi kan inte riktigt förstå att de anställda betalar sina avgifter till fackföreningen själva, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".