Brics-ländernas statsöverhuvuden. Från vänster Brasiliens president Dilma Rousseff, Rysslands president Vladimir Putin, Indiens premiärminister Manmohan Singh, Kinas president Hu Jintao och Sydafrikas president Jacob Zuma. Foto: Andres Leighton/Scanpix.

Världens tillväxtländer vänder sig mot Afrika

Råvaror och en miljard potentiella konsumenter
1:38 min

I dag möts de så kallade Brics-länderna, den ekonomiska sammanslutningen av några av världens viktigaste tillväxtmarknader. Mötet hålls i Durban i det nya medlemslandet Sydafrika, och kontakterna mellan Brics-länderna och Afrika kommer att stå högt upp på agendan.

”Brics och Afrika” – det är rubriken på det två dagar långa mötet som inleds i dag: Nu ska de stora länderna i Brics kamma hem vinsterna med att ha bjudit in Sydafrika som femte medlemsland.

Sydafrikas ekonomi är inte i närheten så stor som till exempel Kinas eller Brasiliens, men det är som inkörsporten till Afrika som landet platsade som medlem. Afrika har en miljard potentiella konsumenter och rika och mycket attraktiva råvarutillgångar.

Kinas ökande handel med Afrika de senaste åren är väl känd men nu vill även de andra Brics-länderna ta del av de ekonomiska möjligheterna på kontinenten, som ibland kallas världens sista tillväxtmarknad.

Indien är liksom Kina intresserat av Afrikas råvaror, till exempel de stora gasfyndigheter som har upptäckts i Östafrika de senaste åren, på bekvämt exportavstånd tvärs över Indiska Oceanen.

Brasilien delar ett kulturellt arv och har därmed ett försprång i alla kontakter med de forna portugisiska kolonierna i Afrika, däribland den ekonomiska jätten Angola som hoppas på att snart bli kontinentens största oljeexportör.

Mötet ska diskutera ökade satsningar på infrastruktur i Afrika, något kontinenten verkligen behöver, och som också är helt nödvändigt för alla som vill handla med Afrika, och kunna komma åt olja, kol, koppar eller malmen coltan.

Men på agendan finns också andra mycket konkreta förslag om att starta en Brics-utvecklingsbank och en Brics-tankesmedja, initiativ som visar tydligt att det för ekonomiska stormakter som Kina och Brasilien inte bara handlar om handel, utan om en ny världsordning, där de ekonomier som växer mest i dag också vill ha mer att säga till om i förhållande till forna givna stormakter i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".