Foto: Armando Franca/Scanpix.

Homoäktenskap en fråga för USA:s HD

Domstolen tar upp två fall
2:18 min

Högsta domstolen i USA tar i dag upp samkönade äktenskap och ska bland annat bedöma om det strider mot den amerikanska konstitutionen om homosexuella inte får gifta sig. Om domstolen svarar ja kan det leda till att homoäktenskap blir regeln i alla USA:s delstater.

– Det handlar om medborgerliga rättigheter, alla i USA måste ha samma rätt att gifta sig, oberoende av vilken sexuell läggning man har, menar Maria Edwards från Kalifornien, som hör till dem som samlats utanför Högsta domstolen, i ruskvädret, för att bilda opinion för sin ståndpunkt; Betsy Ikes från Tennessee tycker tvärtom...

Betsys syn på familjen grundar sig på bibeln och den säger att äktenskapet är mellan man och kvinna och på det viset ska det förbli, menar hon.

Men allt färre i USA tycker så, attityden till samkönade äktenskap har förändrats kraftigt och på kort tid, en klar majoritet är nu för, bland yngre är det en närmast överväldigande majoritet.

Det är i det läget som Högsta domstolen tar upp frågan om homoäktenskap, amerikanska HD har stora befogenheter att avgöra om fattade lagar är i enlighet med konstitutionen.

Domstolen ska ta upp två fall, dels en lag i Kalifornien som förbjuder samkönade äktenskap, dels en federal lag, som alltså gäller hela USA, som innebär att homosexuella par har sämre ekonomiska och sociala villkor i äktenskapet också i delstater där de får gifta sig, som det nu är får de göra det i nio av USA:s 50 delstater.

Hur utslaget kommer att bli är svårt att säga och det beror också hur hur pass generellt beslut domarna kommer att fatta; det mest långtgående skulle vara att underkänna den kaliforniska lagen och säga att beslutet gäller hela USA, det vill säga att samkönade äktenskap ska tillåtas överallt; en annan möjlighet är att domstolen bara uttalar sig specifikt om Kalifornien och överlåter till övriga delstater att på egen hand avgöra hur de vill ha det även i fortsättningen.

Domstolens utslag väntas komma i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".