Vapenskrammel bakom Nordkoreas hot mot USA

1:06 min

Nordkorea har i dag sagt att landet kommer att rikta sitt långdistansartilleri och sina strategiska missiler mot amerikanska mål, bland annat på Hawaii och det amerikanska fastlandet.

"Alla artilleriförband, inkluderande de strategiska missilenheterna, ska placeras i högsta beredskap. Enheterna ska vara beredda att slå mot amerikanska mål i Sydkorea, Guam, Hawaii och på det amerikanska fastlandet", deklarerade den nordkoreanska militärledningen i dag.

Det här är ingalunda första gången Nordkorea skramlar med vapnen. Och denna gång är det föga mer än just skrammel, i alla fall rörande hoten mot amerikanska mål. Nordkoreas artilleri har nämligen inte ens nästan kapacitet att nå Guam, Hawaii eller det amerikanska fastlandet.

Det enda nordkoreanska vapensystemet med en dylik räckvidd skulle vara missilen Taepodong-2, som Nordkorea endast testat framgångsrikt en enda gång, i december förra året. Men Nordkoreas tillgång till pålitliga missiler av den typen bedöms vara synnerligen begränsad. Och skulle landet framgångsrikt lyckas skjuta iväg en eller två av de här missilerna bedöms det amerikanska luftvärnet vara mer än kapabelt att i sin tur skjuta ned dem.

Allvarligare är då hotet mot Sydkorea. Nordkorea har tusentals artilleripjäser och kortdistansmissiler ständigt riktade mot Sydkorea, inte minst mot huvudstaden Seoul, och mot amerikanska militärbaser i landet. Men Nordkorea har som sagt kommit med dylika hot förut, och ledningen i Pyongyang är förmodligen fullt medveten om att ett storskaligt militärt angrepp mot Sydkorea skulle resultera i ett krig som Nordkorea i stort sett omöjligen skulle kunna vinna.

Nordkorea har däremot tidigare genomfört begränsade militära angrepp mot Sydkorea. I november 2010 besköt till exempel Nordkorea den sydkoreanska ön Yeonpyeong med artilleri, vilket resulterade i fyra dödsoffer på den sydkoreanska sidan.

Dagens hot kommer även på treårsdagen av Nordkoreas torpedering och sänkning av den sydkoreanska fregatten, Cheonan, som krävde 46 sydkoreanska sjömäns liv.

David Carlqvist, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista