Under rättegången mot Södertäljenätverket. Bild: Lotta Jarlsdotter/ Scanpix.

Nätverkets ledare deklarerade noll kronor

"Viktigt att statuera exempel i Södertälje"
2:17 min

I den insats som pågår mot organiserad kriminalitet i Södertälje har Skatteverket hittills upptaxerat ett 30-tal personer och företag med 28 miljoner kronor. Bland de som nu måste betala in högre skatt, finns bland annat det kriminella Södertäljenätverkets ledare. Två år i rad har han deklarerat noll kronor i inkomst.

– De flesta människor har ju behov av att försörja sig och betala sina levnadsomkostnader, säger Annika Stenberg, regionskattechef i Stockholm och ledamot i Operativa rådet.

– Vi gör kontantberäkningar, vi räknar efter vilka inkomster och utgifter som vi kan se att man har. Vi ger resultatet till den som vi frågar, så att man får ge sin egen syn på hur man försörjer sig och sedan gör vi ett beslut utifrån vad vi kommer fram till, fortsätter hon.

Södertäljenätverkets ledare, för närvarande häktad misstänkt för att ha anstiftat tre mord, borde rimligen ha haft en inkomst på minst 225 000 kronor, anser Skatteverket. Därför upptaxerar de honom i två olika beslut.

Merparten av de som nu måste betala in mer skatt, är personer som har redovisat en för låg inkomst till Skatteverket. Myndigheterna har särskilt granskat restaurang - och frisörbranschen. Thomas Langrot, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten säger att i frisörverksamhet kan upp mot 40 procent av betalningarna ske kontant. Vilket skapar möjlighet till svarta pengar.

– I den här verksamheten så har man kanske slagit in 5 procent av de kontanta försäljningarna, resten har man undanhållit från att bokföra och då betala skatter och avgifter för. Det blir rätt så stora belopp, säger han.

I Skatteverkets upptaxeringar märks också beslut där företagare använt särskilda dataprogram för att krympa summan som slås in i kassan. Där finns också exempel på personer som plötsligt får en stor insättning från en butik insatt på sitt bankkonto utan att det redovisats till Skatteverket.

Ett 30-tal beslut har lämnats vidare från Skatteverket till åklagare och nyligen kom två fällande domar för ekonomisk brottslighet i insatsen i Södertälje, där totalt fyra personer dömdes till fängelse. Enligt Thomas Langrot är det viktigt att statuera exempel i Södertälje.

– Man ska också se att man får ett straff om man inte sköter sig, säger Thomas Langrot.

För statens del kommer Skatteverkets beslut att leda till intäkter.

– 22 miljoner har vi betalningssäkrat. Det vill säga att de pengarna faktiskt finns och kommer att tillföras statskassan, säger Annika Stenberg på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".