Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny ledare för Centralafrikanska republiken

Fortfarande ingen el i Bangui
2:09 min

I Centralafrikanska republiken har nu kuppledaren upphävt grundlagen och upplöst parlamentet. Landet har uteslutits ur Afrikanska unionen och omvärlden fördömer kuppen.

Vapnen tycks ha tystat i huvudstaden Bangui, nu har kuppledarna i stället satt igång med den politiska fasen av kuppen. En av ledarna i rebellalliansen har utropat sig till ledare för landet. Han har sagt att han ska styra via dekret de närmaste tre åren, när nya allmänna val ska hållas.

Afrikanska unionen har genast svarat med att utesluta landet och EU fördömer kuppen och kallar den oacceptabel. Det är inte ens helt säkert att alla, som har medverkat i kuppen, är förtjusta i det som händer nu. Michel Djotodia som nu klivit fram i rampljuset verkar inte ha stöd av alla de olika grupperna som ingår i rebellalliansen. Hans tal till nationen som skulle hållits i går sköts upp hela dagen. Orsaken var officiellt på grund av elbrist, men sent i går kväll fick journalister höra ett inspelat meddelande där Djotodia sa att han upplöst parlamentet och upphävt grundlagen. Han lovade en återgång till lag och ordning, med utegångsförbud mellan klockan sju på kvällen och sex på morgonen.

Plundringen fortsätter på vissa håll i staden och det finns fortfarande ingen el i staden och inga radiosändningar. Mäniskor i Bangui har svårt att veta vad som egentligen pågår. Det har ännu inte kommit någon officiell siffra på hur många som dödats under kuppen, men 13 sydafrikanska soldater på plats i en fredsstyrka dödades i striderna. Det var första gången sedan apartheidtiden som landet förlorat så många soldater.

FN:s säkerhetsråd höll i natt krismöte på initiativ av den forna kolonialmakten Frankrike. Men kom inte med något konkretare än att hota med "vidare åtgärder", om inte landet återgår till demokrati.

Michel Djotodia, som nu tagit över, är en före detta diplomat och statstjänsteman. Han har varit en framträdande person i en av rebellrörelserna som revolterarat från och till, i princip de senaste tio åren. Afrikanska unionen har nu satt upp honom på en lista över kuppmakare som får reseförbud och frysta tillgångar.

Centralafrikanska republikens långa väg från självständigheten med ständiga kupper och revolter fortsätter. Befolkningen i ett av världens fattigaste länder har fortfarande långt kvar till att få ett drägligt liv, med ett styre som kan omsätta landets rika mineraltillgångar till välstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".