Polisen i Stockholm uppger att de inte gör fler kontroller nu än tidigare men att de blivit bättre på att bokföra dem. Foto: Lasse Hejdenberg/Polisen

Polisen: Id-kontrollerna har bara ökat på pappret

"Blivit duktigare på att redovisa i rena siffror"
1:47 min

Polisens uppmärksammade id-kontroller i bland annat Stockholms tunnelbana – det som polisen kallar inre utlänningskontroll – har enligt statistiken blivit fler. Men det är inte alls säkert att polisen gör fler kontroller än tidigare, trots att det i statistiken ser ut så.

På polisens ledningscentral i centrala Stockholm görs utlänningskontrollerna. Det är hit polispatrullerna ringer och begär en slagning i det så kallade SIS-registret över efterlysta utlänningar.

– Men vi gör inte fler kontroller nu än tidigare, säger polisinspektör Daniel Lind.

Men polisens egen statistik visar på en mycket kraftig ökning av kontrollerna – från 1 200 till 12 000 på fem år.

Ekots rundringning visar att polisen i Stockholm inte gör fler kontroller nu än tidigare. I stället handlar det om att polisen blivit bättre på att bokföra sina kontroller.

– Min uppfattning är att vi arbetar på precis samma sätt som vi alltid har gjort. Det är bara det att vi har blivit så mycket duktigare på att redovisa i rena siffror vad vi faktiskt gör, säger Max Åkervall, ansvarig på polisen i Södertörn i Stockholm.

Ökningen i statistiken sägs alltså bero på nya bokföringsrutiner.

Statistiken på nationell nivå är lika osäker. På pappret genomfördes förra året 42 000 inre utlänningskontroller i Sverige, en ökning med 25 procent på två år.

Flest kontroller gjordes i Skåne, men där visar sig siffrorna inte alls stämma eftersom även vanliga dataslagningar bokförts som utlänningskontroller.

Sören Clerton, chef på gränskontrollenheten på Rikspolisstyrelsen medger att polisen inte ens själv vet hur många utlänningskontroller som faktiskt görs.

– Det är nu när frågan har väckts som vi har upptäckt det här och det är väl naturligtvis något som vi nu får se hur vi bättre kan redovisa, säger han.

Hör mer om detta i Studio Ett i eftermiddag efter klockan 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".