Mouaz al-Khatib talar med USA:s utrikesminister John Kerry, under en presskonferens. Foto: Riccardo De Luca/Scanpix.

Syrisk oppositionsledare på Arabförbundsmöte

Oppositionen vill även få den officiella platsen i FN
1:48 min

När Arabförbundet möts under två dagar i Qatar, har den syriska oppositionen tagit ett stort symboliskt steg genom att de fått Syriens officiella plats i förbundet. Oppositionsledaren Moaz al-Khatib mötes av applåder när han satte sig. Han tog tillfället i akt att vädja om hjälp från omvärlden.

– Vi tackar de regeringar som stöttat oss, men nu vill vi att USA spelar en större roll. Därför har jag bett utrikesminister John Kerry om patriotmissiler som kan skydda de befriade delarna i norra Syrien.

al-Khatib vill att de patriotmissiler som är utstationerade längs Turkiets gräns inte bara skyddar Turkiet, utan också mot luftanfall inne i Syrien. Han sa att han var tacksam för platsen i Arabförbundet. Men sa också, i nästa mening, att oppositionen borde få Syriens officiella plats även i FN.

Hans tal var känsloladdat, särskilt när han förmedlade en hälsning från Syriens föräldralösa, änkor, skadade, fängslade och hemlösa.

I helgen lät al-Khatib meddela att han skulle avgå som oppositionsledare. Enligt flera källor hade det att göra med valet av en premiärminister för oppositionen. Efter många vädjanden tror och hoppas många att han kan vara på väg att tänka om. Men han nämnde inget om det i sitt anförande.

Långt från de guldutsmyckade konferenslokalerna i Qatar, fortsätter våldets elände i den syriska verkligheten. Vi kan bland annat höra ljudet från ett vidrigt videoklipp där män samlar ihop kroppsdelar från en dödad civil, i en luftattack i Aleppo. Det är vidrigt, men bara en av många bilder från verkligheten i Syrien.

Samtidigt säger FN:s flyktingorgan UNHCR att, förutom de en miljon som flytt utomlands, är minst 3,6 miljoner syrier flyktingar i sitt eget land.

Många har förlorat allt, utom sitt eget liv och kommer inte ha något hem att återvända till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".