En av medlemmarna i den nynazistiska trion sprängde trions högkvarter i Zwickau. Foto: Uwe Meinhold/Scanpix.

Bråk om platser inför tysk terrorrättegång

Den enda överlevande i trion ställs till svars
1:44 min

I Tyskland har ett storbråk brutit ut inför den uppmärksammade rättegången mot den enda kvarvarande medlemmen av den nynazistisk terrortrion NSU. Trots att åtta av terrortrions mordoffer hade turkisk bakgrund får inga turkiska journalister plats i rättsalen, inte heller alla anhöriga erbjuds plats. 

Kritikerna menar att domstolen i München fullständigt underskattat betydelsen av den kommande rättegången

– Det hela är, pinsamt, provinsiellt och inskränkt.

Den hårda salvan från den tyska ARD-journalisten Volker Schaffranke mot domstolen i München är ett bra exempel på upprördheten här i Tyskland kring upplägget för vad som kallats för århundradets rättegång i landet.

Alla anhöriga till de tio mordoffren, som vill komma, kan inte få plats i rättssalen, vilket skapat upprördhet bland Tysklands cirka tre miljoner invånare med turkisk härkomst. Detta eftersom åtta av mordoffren hade turkisk härkomst eller till och med var turkiska medborgare.

Intresset från Turkiet för rättegången är också stort, men vare sig den turkiske ambassadören, turkiska medier eller flera ledande internationella medier har garanterade platser i rättssalen. I går gav dock tyska Bild-Zeitung en av sina platser till en turkisk tidning.

Det är den enda överlevande i den nynazistiska trion, 38-åriga Beate Zchsäpe som står åtalad, misstänkt för mord, tillsammans med fyra medhjälpare.

Kenon Kolat, som är ordförande i stora den turkiska föreningen i Tyskland kallar det hela, i Berliner Zeitung, för en skandal och en skam.

Domstolen har uppmanats att likt domstolen i Norge under Breivikrättegången direktsända rättegången för alla anhöriga och journalister, i anslutande lokaler, men det är inte tillåtet enligt tysk lag.

Socialdemokraternas ordförande i Tyskland, Sigmar Gabriel tycker att domstolens hållning riskerar att skapa ny misstro mot det tyska rättsystemet.

Det har ju ifrågasatts kraftigt eftersom ingen inom rättsmyndigheterna misstänkte att de tio morden kunde ha rasistiska motiv. I stället anklagades mordoffren länge för att ha varit inblandade i organiserad brottslighet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".