Omräkningen av rösterna har börjat. Foto: Tony Karumba/Scanpix.

Kenyas valresultat räknas delvis om

Cirka 8 000 röster avgjorde valet
1:57 min

I Kenya ska rösterna räknas om i 22 valdistrikt efter det omdiskuterade valet för en månad sedan. Det är Högsta domstolen som har beordrat omräkningen efter premiärminister Raila Odingas överklagan av resultatet.

Det är flera överklaganden som Högsta domstolen i Kenya just nu går igenom - både Raila Odingas och en rad gräsrotsorganisationer som också har klagat på hur valet gick till.

Domstolen har tills på lördag på sig att bestämma om den kan fastställa att det var Uhuru Kenyatta som vann valet i början på mars. Kenyattas politiska rival, Odinga anser att valet var fyllt av fusk, och att valkommissionen inte var neutral, utan stod på Kenyattas sida och såg till att han med mycket knapp marginal kom över gränsen för att vinna redan i den första omgången - bara cirka 8 000 röster skiljde från att valet skulle gå vidare till en andra omgång.

Hittills har domstolen kastat ut en del av det Odingas allians lämnat in som bevis på fusk, men också beordrat en omräkning i 22 distrikt. Det handlar om bara en bråkdel av rösterna men eftersom marginalen var så knapp skulle det kunna påverka resultatet.

Förra valet 2007 följdes av omfattande våldsamheter med över 1 000 döda, just efter anklagelser från Odinga om valfusk, som utlöste upplopp och hämndaktioner. Den här gången har Odinga sagt att han bara ska gå den lagliga vägen via domstol med sina klagomål, och också att han ska acceptera domstolens utslag, även om det är till hans nackdel.

I sitt tal efter att valresultatet presenterades sa han att mycket är annorlunda i Kenya nu, efter att han själv suttit i regeringen tillsammans med sin dåvarande motståndare, vinnaren i förra valet. En ny grundlag som ska stärka demokratin och ett mer självständigt rättsväsende är några av resultaten av det politiska samarbetet som löste krisen efter det förra valet.

Domstolens hantering av överklagandena av valresultatet ses som ett första test på hur pass oberoende det högsta rättsväsendet blivit, och reaktionen på utslaget i hlegen blir också ett test på hur långt Kenya kommit efter det förra våldsamma valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".