Anställda i Bank of Cyprus demonsterar utanför Cyperns centralbank. Foto: Petros Karadjias/Scanpix.

Cyperns banker granskas i jakt på svarta pengar

40 banker ska snabbgranskas
1:48 min

Det pågår en EU-finansierad granskning av eventuell penningtvätt på Cypern för att se till att räddningspaketet inte skyddar kriminellas pengar på ön. Men nu sågas den av en ledande expert på området.

Granskningen kan vara avgörande för om nödlånet röstas igenom i bland annat det tyska parlamentet. På Cypern tycker många att anklagelserna om smutsiga pengar är orättvisa.

– Det är väl inget att prata om, se på Luxemburg eller Schweiz, va?, säger veterinärassistenten, Myrto Pascalidou.

De flesta på ön har en åsikt i frågan.

På elva dagar är det tänkt att Cyperns finanssektor ska snabbgranskas. Här finns drygt 40 banker som har hand om mer än 130 miljarder euro.

Kontrollen görs av Europarådets organ Moneyval och en internationell revisionsbyrå som den cypriotiska centralbanken valt ut.

Tommy Helsby, Europachef på företaget Kroll, som granskade den isländska skandalbanken Glitnir efter finanskraschen, säger till tidningen EU Observer att det inte går att göra en tillförlitlig kontroll på så kort tid.

Han menar dessutom att Moneyvals tidigare granskningar av Cypern varit fyllda av smickrande ord.

Cyprioten Isam Suleiman tror till skillnad från Moneyval att det finns flera miljarder euro med smutsiga pengar på öns banker, framför allt ryska pengar, men han tonar också ned problemet.

– Många av ryssarna har redan fått sina straff när pengarna nu frusit inne, säger Suleiman.

Redan den här veckan ska rapporten om penningtvätt presenteras och sedan vara underlag för politiker när det cypriotiska nödlånet ska röstas igenom. Bland annat i det tyska parlamentet.

Tidigare har den socialdemokratiska oppositionen i Tyskland sagt sig vara beredd att rösta emot ett räddningspaket till Cypern om det inte kan uteslutas att det skyddar tvättade pengar på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".