Partiledare Jonas Sjöstedt ger löften till ungdomar. Arkivfoto: Anna-Karin Drugge/Scanpix.

Vänsterpartiets vallöfte: Garanti för ungdomar

Sjöstedt: "Det här är en jätteutmaning"
1:47 min

Vänsterpartiet utlovar en garanti mot ungdomsarbetslöshet som innebär att ungdomar efter 90 dagar ska erbjudas arbete eller utbildning. Satsningen kostar 7,3 miljarder kronor och är Vänsterpartiets stora vallöfte.

– Ingen ska vara ung och arbetslös i Sverige mer än 90 dagar. Inom 90 dagar ska man ha en bra utbildning, ett arbete med avtalsenlig lön eller en kombination av arbete och utbildning, säger Jonas Sjöstedt.

– Det här gör vi genom en rad olika satsningar på allt ifrån yrkesvux, till att man ska läsa in gymnasiet, till att man ska ha speciella utbildningsvikariat i vården. Det här är vårt löfte till Sveriges ungdomar.

Vänsterpartiets förslag innebär att 57 000 ungdomar mellan 18 och 24 år som är arbetslösa ska erbjudas en rad olika möjligheter till jobb och utbildning för att komma ut på arbetsmarknaden.

När det gäller jobb föreslås bland annat utbildningsvikariat för personal inom till exempel äldrevården som behöver vidareutbildas.

– I dag är det så att många som arbetar i till exempel äldreomsorg, de har inte rätt grundläggande utbildning, eller så behöver man fortbildning. Men i dag finns inte ett stöd att de ska ha vikarier när de går och utbildar sig. Nu får de det, säger Jonas Sjöstedt.

– Unga personer som gått omvårdnadsprogrammet får komma in som vikarier, äldre personal som behöver fortbildning får det på arbetstid.

Vänsterpartiet vill också öka antalet utbildningsplatser inom olika yrkesutbildningar och även göra det möjligt för många arbetslösa ungdomar att göra klart sin gymnasieutbildning i Komvux eller på folkhögskola.

Satsningen kostar 7,3 miljarder kronor, enligt Jonas Sjöstedt.

– Fyra miljarder har vi redan i vårt budgetförslag. 3,3 miljarder till kommer vi ta fram i samband med vårbudgeten.

Vänsterpartiets förslag om ungdomsgaranti liknar det förslag som SSU och LO försöker få socialdemokratiska partiet att gå med på inför Socialdemokraternas kongress om en vecka.

– Det är inte konstigt att vi tänkt på det här problemet både i socialdemokratin och Vänsterpartiet. Det här är en jätteutmaning. Jag tycker att det är bra att fler tänker i liknande banor. Det gör att vi har mycket större möjlighet att göra verklighet av det här, säger Jonas Sjöstedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".