En polis patrullerar i Xianjiang. Arkivfoto: Scanpix.

20 uiguriska män dömda för terrorism i Kina

Regionen har länge känt sig förtryckt av kinesiskt styre
1:31 min

I Kina har 20 uiguriska män dömts till fängelse för terrorism och för att ha uppmuntrat till separatism i den oroliga regionen Xinjiang, i västra Kina. Det är oklart hur långa straffen blev eftersom myndigheterna i Xinjiang inte har velat uttala sig ytterligare. Klart är dock att någon eller några dömts till livstids fängelse.

De tjugo männen har dömts för en mängd brott. Bland annat för att ha försökt att skapa ett chattrum på internet för att - som myndigheterna uttycker det - främja "etnisk separatism". Männen ska även ha spridit religiöst extremistiskt material. 

Bland materialet som männen ska ha försökt sprida ska ha funnits information om organisationen Östturkistans Islamiströrelse. Det är en organisation som är terroriststämplad av Kina, USA och FN. Minst en av männen ska även ha dömts för att ha förstört bilar, motorcyklar och annan egendom, vilket tyder på att han deltagit i ett upplopp, men det har inte bekräftats.

Den autonoma regionen Xinjiang, i västra Kina, är en orolig provins. Den största folkgruppen i regionen, uigurerna, är i huvudsak muslimer och de har länge upplevt det kinesiska styret som förtryckande. Situationen i Xinjiang är inte helt olik den i Tibet.

Uigurerna känner sig i ökad grad ekonomiskt marginalierade och diskriminerade på grund av en stor inflyttning av etniska hankineser, som är den största folkgruppen i hela Kina.

Enligt en undersökning år 2000 utgjorde hankineserna 40 procent av befolkningen i Xinjiang, och uigurerna 45 procent. Andelen hankineser har på grund av fortsatt inflyttning nu förmodligen ökat.

Säkerheten i Xinjiang är hög efter att regionen sommaren 2009 skakades av våldsamma upplopp som enligt myndigheterna krävde runt 200 människoliv. De flesta av de som dödades ska ha varit hankineser. Efter upploppen greps över 1 500 uigurer och  minst 20 uigurer dömdes till döden.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".