Kostnaden för hyrläkare ökar för landstingen

Landstingens kostnader för hyrläkare skenar iväg. Dyrt blir det och inhoppandet får konsekvenser för patientsäkerheten och arbetsmiljön. Nu ska notan minskas till hälften.

Under två år har landstingens nota för hyrläkare ökat med drygt 30 procent - från knappt 1,8 miljarder 2010 till drygt 2,3 miljarder 2012. En ökning har skett inom samtliga 21 landsting. Procentuellt sett är ökningen störst i Västmanland, där kostnaderna gått upp med 265 procent, skriver Dagens Samhälle.

Hyrläkarna är inte bara dyra - systemet försämrar också både patientsäkerhet och arbetsmiljö, enligt landstingens personaldirektörer.

Landstingens mål är att kostnaden för inhyrda läkare från bemanningsföretag ska minska och ligga på en miljard kronor år 2014. Beroendet av långsiktiga lösningar från bemanningsföretag ska ha avvecklats senast under 2016, enligt en strategi som presenterades i december i fjol.

– Behoven av hyrläkare har funnits. Men jag tror att det kommer ett avbrott i kurvan. Alla landsting har fokuserat på frågan så jag tror att målen kan nås, säger Mats Eriksson (M), ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation.

Han anser att det är viktigt att landstingen rannsakar sig själva, hyrläkare får inte tas in slentrianmässigt och verksamheten måste planeras bättre om målen skall nås.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".