I evakueringscentrets kafeteria roar Unuma Tomoe (th) några av de äldre som blivit kvar i väntan på permanent boende efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan. Foto: Wu Yang/Sveriges Radio.

Fukushimaoffer väntar fortfarande på ersättning

"Elbolaget tar inte ansvar för vad de orsakat"
2:01 min

Över två år efter det stora kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima har de 160 000 som evakuerades knappast börjat få ut ekonomisk kompensation för sina förlorade hem, i den strålningsdrabbade zonen kring kärnkraftverket. Många bor fortfarande i provisoriska evakueringslägenheter i väntan på att få ersättning av elbolaget.

– Min ekonomiska situation börjar bli svår, så nu måste jag börja söka om de olika ersättningarna. Men jag är väldigt kluven. Det är elbolagat självt som har bestämt summan, vi har inte varit delaktiga i förhandlingarna. Elbolaget tar inte ansvar för vad de har förorsakat, säger Unuma Tomoe.

Hon är i 40-årsåldern och jobbar hon som frivillig och serverar kaffe till pensionärer bland de udda sofforna i en före detta skola i staden Saitama. Dit hennes by evakuerades efter den stora kärnkraftsolyckan i Fukushima. I olyckan förlorade hon familjens gård och sitt arbete som tidningsutdelare.

Unuma Tomoe evakuerades från den zon kring kärnkraftverket där människor numera bara får lova att vistas med speciella tillstånd. Precis som andra från evakueringszonen har hon hittills fått 6 600 kronor i månaden av elbolaget Tepco, som drev de havererade reaktorerna. Det motsvarar en minimilön.

Men två år efter olyckan har processen att få slutgiltig ersättning från företaget för hus och mark knappt börjat. Samtidigt kommer rapporter om mental ohälsa, självmord och ökat våld inom familjerna bland de som drabbades av strålningsolyckan.                                                                                                                                                                                                                                               

Alla har fått erbjudande om en evakueringslägenhet i Fukushimaprefekturen. Många har accepterat det, medan andra sökt sig längre bort från det drabbade området. Några har blivit kvar i det här evakueringscentret, främst ensamma pensionärer som inte klarar sig själva.

Watanabe Mieko som är i 60-årsåldern, skämtar med de äldre som bor tillsammans med henne i ett trångt klassrum, i väntan på ett permanent hem.

– Man måste följa en del oskrivna regler när man lever så här tätt tillsammans, men japaner är tåliga och klagar inte, det är bra, säger hon.

Hör mer om svårigheterna att hantera det ekonomiska efterspelet av en stor kärnkraftsolycka i programmet Klotet i P1 i eftermiddag klockan 13:35.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".