Ovanligt kall påsk med solchanser på en del håll

Vintervädret som hållit Sverige i sitt grepp den senaste tiden kommer att ligga kvar även under påskhelgen. Men påskvädret bjuder även på en del sol – speciellt norröver.

– Det kalla vädret fortsätter hela påskhelgen, men solen gör att det blir ganska många plusgrader dagtid under skärtorsdagen, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Men under långfredagen kommer moln in söderifrån och i södra Götaland kan det förekomma en del snöfall. Det blir kallare och temperaturen stannar på någon enstaka plusgrad i söder, i övriga landet blir det nollgradigt eller någon minusgrad.

Dock finns det solchanser även under fredagen – i norr. Högtrycket ger en klar, kall långfredag med goda solchanser i Norrland. Längs kusten kan det bli nollgradigt, men i övriga Norrland ligger temperaturen på minussidan.

Det är svårt att jämföra påskvädret genom åren, eftersom påsken infaller så olika från år till år. Förra året var påsken kylig och ostadig, med regn och delvis snö över mellersta Sverige. Men genom åren har påsken bjudit på alltifrån 26 plusgrader i Målilla år 2000 till 41 minusgrader i Nikkaluokta 2008.

Klart är i alla fall att temperaturen under årets påskhelg ligger under det normala för årstiden.

– Det blir fortsatt temperaturer mycket under det normala i Götaland och Svealand och under det normala i Norrland, säger Sandra Andersson.

Även efter påsk håller kylan i sig, enligt SMHI:s prognoser. Nätterna är fortsatt kalla och medeltemperaturen kommer inte upp i det som meteorologerna kallar för vår: Att dygnstemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

– När vi kikar på prognosen för tio dagar framåt kan vi inte se någon vårvärme. Den får vi vänta på ett tag till, säger Sandra Andersson.

Men finns det något bra med kalla vintrar - finns det något som säger att långa, kalla vintrar ger varma somrar? Svaret är dessvärre nej. Enligt SMHI är det en väl rotad, men inte desto mindre felaktig uppfattning, en myt helt enkelt.

– Vädret har inte något minne, det finns ingenting som stödjer något sådant, säger Sandra Andersson.

Däremot finns det enligt SMHI ett svagt samband mellan kalla vintrar och kyliga somrar, och tvärtom mellan milda vintrar och varma somrar. De sambanden är dock så svaga att de inte går att göra prognoser efter.

I kartorna anges eftermiddagstemperaturer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".