Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare: Gener kan avslöja cancerrisk

Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 17.00
"Förstår vi uppkomsten kan vi hitta botemedlet"
(1:56 min)
Foto: Scanpix.

Ett stort nätverk av forskargrupper från hela världen har hittat genetiska förändringar i kroppen som ökar risken för cancer. Den här kartläggningen presenterades nu under eftermiddagen i London.

Enligt professor Per Hall vid Karolinska Institutet, som koordinerat studien, är resultatet mycket spännande.

– Vi förstår - och när vi förstår varför en cancer uppkommer kan vi möjligen också hitta botemedel mot detta, säger han

Totalt 1 000 forskare runtom i världen har under fyra år arbetat med studien. De har studerat 250 000 personer. Hälften friska - den andra hälften cancersjuka i antingen bröst, prostata eller äggstock.

Båda grupperna har genomgått genetiska analyser, i jakten på så kallade genetiska markörer - alltså genetiska förändringar, som skiljer sig mellan grupperna.

– Och så har vi hittat 80 stycken som skiljer sig åt, mellan de som har cancer och de som är friska. Och då betyder det att de här 80 förändringarna påverkar risken att få cancer, säger Per Hall.

Att man nu alltså identifierat ett 80-tal genetiska markörer är en stor framgång. Det handlar om en fördubbling jämfört med antalet markörer man tidigare kände till. Utöver den ökade förståelsen av cancerns beteende, så är man även ett steg närmre att kunna identifiera dem som riskerar att drabbas av cancer. Och det är de som bär på flera av de här genetiska markörerna, säger Per Hall.

–  Om vi tar prostata. Och så använder vi alla genetiska markörer vi i dag har identifierat, så kommer vi identifiera en liten grupp män. Kanske 1 procent av alla män, som har nästan fem gånger högre risk än genomsnittet. Och det är en väldigt hög risk att drabbas av prostatacancer.

– När det gäller kvinnor kan vi göra på samma sätt - vi lägger ihop alla genetiska markörer - och vi kommer identifiera en grupp kvinnor, kanske 1 procent - alltså var hundrade kvinna - som har en tre gånger ökad risk för bröstcancer, säger Per Hall.

Per Hall hoppas nu att det inom några år ska vara möjligt att vid en cancerkontroll genomföra en genetisk analys. Tillsammans med livsstilsfaktorer skulle den sedan kunna ligga till grund för en riskbedömning, där man kan överväga om man ska gå in och förebygga med medicinering.

För kvinnor som till exempel har mycket hög risk för bröstcancer skulle man då kunna använda medicin som i dag ges i återfallsförebyggande syfte.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".