1 av 2
2 av 2
Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

"Penningtvätt på Cypern skulle förvåna väldigt"

"Vi har striktare lagar i dag"
1:06 min

Cypriotiska banker beskylls ofta för att hjälpa kriminella att gömma undan svarta pengar. Nu ska det här snabbgranskas av oberoende parter innan nödlånen betalas ut. Cyperns mest meriterade ekonom säger att han skulle bli förvånad om utredningen visar att det tvättas mycket pengar i landet.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om granskningen visade att det finns systematisk penningtvätt på Cypern. Kanske att de hittar något enstaka fall men det skulle de ha gjort i Tyskland eller Frankrike också, säger Theodore Panayotou.

I 23 år var han professor på Harvard och har varit rådgivare till många regeringar.

Theodore Panayotou tycker att det är en felaktig bild som lever kvar hos många att Cypern är ett paradis för skattefuskare och kriminella.

Det kanske stämde för sex, sju år sedan. Men sedan dess har mycket förändrats, menar Panayotou.

– I dag har vi striktare lagar mot penningtvätt än många europeiska länder, säger han.

Anledningen till att så många utlänningar placerat sina pengar i Cyperns banker är snarare den höga räntan och fördelaktiga skatteregler än att gömma undan smutsiga pengar, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".