Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Ambitiösa miljömål svåra för Sverige

"Vår livsstil har stor betydelse för målen"
1:58 min

Det ser mörkt ut att nå de svenska miljökvalitetsmålen. Målen beslutades av riksdagen år 1999, och Naturvårdsverkets årsrapport om utvecklingen visar ännu ingen bättring. Bara två av 16 mål kommer att nås inom uppsatt tid, enligt Naturvårdsverket.

Ann Wahlström jobbar med uppföljning av miljökvalitetsmålen på Naturvårdsverket.

– Nej, de 16 miljökvalitetsmålen som vi har i Sverige är väldigt ambitiösa, så det finns stora utmaningar att lösa fortfarande. Även om mycket har hänt på miljöområdet sedan 60 -70-talen så har vi en samhällsutveckling som ställer högre och högre krav på miljön, också med utvinning av naturresurser och ökande mängder avfall.

– Det är i slutändan vår livsstil som har stor betydelse för miljökvalitetsmålen med den konsumtion som vi har i samhället i dag, säger hon.

Resultatet i Naturvårdsverkets årsrapport följer en trend sedan flera år. Av miljökvalitetsmålen som sattes upp för snart 14 år sedan, så är det bara två som kan vara uppfyllda år 2020 : ett skyddande ozonskikt och säker strålmiljö. Det går rentav sämre för andra mål, som de om ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv, och lika illa med utsikterna att begränsa klimatpåverkan.

Det här är frågor där som inte går att snäva in till rena miljöfrågor, utan där människors konsumtion och livsstil spelar stor roll. Eftersom miljöproblem sprider sig över nationsgränser, så krävs internationellt samarbete för att lösa en del mål - medan svenska politiker skulle kunna gå längre på andra områden.

– Flera av målen är beroende av internationell påverkan, de som har att göra med havet till exempel och med luftpåverkan. Men de som rör biologisk mångfald har till ganska stor del att göra med hur vi förvaltar Sveriges natur och miljö. Så där skulle man kunna se snabbare förändringar i bedömningarna genom nationella beslut.

Vad handlar det då om? Jordbruk, skogsbruk?

– Ja, till exempel, att få till ett hållbart brukande i jordbruket och skogsbruket. Men också nyttjande och exploatering av naturresurser i mineralutvinning och infrastrukturprojekt.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".