I Sverige är abort tillåtet till vecka 18 i graviditeten. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Strängaste abortlagstiftningen hittills i USA

Abortlagstiftning skärps ytterligare i USA
1:25 min

Delstaten North Dakota i USA har infört den strängaste abortlagstiftningen hittills i USA. Beslutet, som fattades igår, innebär att det blir olagligt att göra abort om det är möjligt att höra fostrets hjärtljud.

Beslutet kan betyda att det blir olagligt att göra abort så tidigt som sex veckor in i graviditeten, i praktiken mycket nära ett abortförbud.

Abort är lagligt i USA genom en dom i Högsta Domstolen för fyrtio år sedan, Roe versus Wade. En opinionsmätning ganska nyligen visade att stödet för att kvinnan själv ska avgöra om hon vill föda sitt barn ökar i USA, men frågan om abort är oavbrutet kontroversiell.

Flera delstater har fattat beslut som i praktiken innebär restriktioner, som att kräva ultraljudsundersökning för att kvinnan ska se fostret, förbud av abort efter 20 veckan med den omstridda motiveringen att fostret då kan känna smärta eller försök att stoppa abortkliniker.

Det växande antalet delstater som inför abortrestriktioner innebär en utmaning för dem som vill försvara Roe versus Wade, Högsta Domstolens beslut att abort är tillåten, i praktiken ända fram till 24 veckan i graviditeten.

Om de överklagar delstatsbesluten till Högsta Domstolen, för att inte vara förenliga med konstitutionen, riskerar de att domstolen omprövar och ändar sig och inför strängare restriktioner.

Av precis samma skäl vill abortmotståndarna få till stånd en prövning i Högsta Domstolen, som de hoppas och tror ska skärpa abortlagstiftningen om den får en möjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".