Foto: Petros Karadjias/Scanpix.

Cyprioter tvivlar på banköppnande

"Bankerna kommer att behöva mer tid"
1:11 min

På Cypern råder det förvirring om och när bankerna ska öppna i morgon. Även fast Centralbanken gått ut med att bankerna ska öppna i morgon klockan 12 lokal tid tvivlar många cyprioter på att det blir så.

– Jag kan tänka mig att de behöver mer tid på sig eftersom situationen är så instabil, säger Alexander Hadjilyra som står på ett fik i Nicosia. Han tror att bankerna kommer fortsätta att vara stängda över helgen.

Problemet är att Cyperns två största banker ska slås ihop till en och att alla konton på över 100 000 euro ska frysas till i morgon. Småkunderna till den konkursade Laiki Bank ska visserligen kunna gå till sitt vanliga kontor men formellt sett tillhör de nu Bank of Cyprus.

Först spred lokala medier att bankerna skulle öppna klockan 8 men Centralbanken gick sedan ut med att portarna slås upp först klockan 12 lokal tid.

Uttagen kommer att begränsas till maximalt 300 euro per dag till att börja med. Däremot ska företag kunna göra större banktransaktioner inom Cypern när varor och tjänster ska betalas.

Den största oron bland cyprioterna är om de ska få sina löner som snart ska betalas. Många företag har fått sina pengar frysta och kommer inte kunna avlöna personalen i slutet på månaden.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".