1 av 2
Ann-Marie Begler, generaldirektör Skolinspektionen. Foto: Scanpix.
2 av 2
Petter Dahlqvist placerades i särskola, nu kämpar hans mamma Susanne Dahlqvist för upprättelse. Foto: Pekka Kenttala/Scanpix.

Kräver bättre utredning runt särskoleplacering

"Jag vill att Petter ska få upprättelse"
1:36 min

Det finns fortfarande stora brister när kommunerna utreder om en elev ska gå i särskola eller klarar av grundskolan. Det menar Skolinspektionen som också efterlyser mer stöd för dem som felaktigt fått hela grundskoleutbildningen i särskolan.

Susanne Dahlqvist fick sin son Petter felaktigt placerad i särskolan, och hon håller med om skolinspektionens kritik.

– Den är befogad. Det där ju så otroligt viktigt att de barn som hamnar i särskolan har väl genomförda utredningar, eftersom det påverkar hela deras framtid.

Det är obligatoriskt att det görs grundläggande utredningar innan någon placeras i särskola. Men när Skolinspektionen tidigare granskade drygt 4 800 bedömningar var hälften av utredningarna bristfälliga.

Kommunerna lovade bättring, men ett stickprov som Skolinspektionen gjort av 100 elevärenden visar att fortfarande är hälften av utredningarna ofullständiga.

– När vi också har bett kommunerna göra om sina utredningar, då ser vi när vi kommer tillbaka ytterligare en gång att man inte gjort det ordentligt, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.

Nu är det upp till kommunerna att sköta sina särskolebedömningar bättre, menar Ann-Marie Begler. Och kommunerna har också ansvar för de elever som felaktigt skrevs in i särskolan, och nu har sämre framtidschanser vad gäller vidare utbildning och framtida löner.

– Hjälp de här unga människorna att få ordning på sina liv. Hjälp dem att se till att de får en vuxenutbildning eller några andra insatser så att de kan gå vidare i livet, säger hon.

Susanne Dahlqvist i Älvsbyn håller med. Kommunen måste ge besked.

– Jag vill att Petter ska få upprättelse. Vi kunde ju i alla fall få ett svar på hur hans framtid ser ut eller hur mycket hjälp han får. Sen tycker jag det är så hemskt att alla vetat om detta, men de har inte gjort någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".