1 av 4
Folk köar utanför Laiki Bank i Nicosia innan den öppnade i dag torsdag. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix
2 av 4
Människor tar ut pengar i Nicosia. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix
3 av 4
Bankanställda på Cypern demonstrerar mot villkoren för räddningspaketet. Foto: Petros Karadjias/Scanpix
4 av 4
Eurozonen sa ja till förändrade villkor för Cyperns räddningspaket sent under natten till måndagen. Foto: John Thys/Scanpix

Krisen i Cypern dag för dag – detta har hänt

Sedan EU i mitten av mars gått med på att rädda det krisande landet Cyperns ekonomi med hjälp av ett nödlån på tio miljarder euro som först föreslogs villkoras av att alla bankkunder i landet skulle betala en engångsskatt har en rad händelser inträffat. Här nedan kan du läsa om de viktigaste händelserna dag för dag.

Flera veckor innan beslutet om nödlån kom började rika sparare att fly Cyperns banker, efter rykten om hårda ultimatum för att ge landet stödpaketet.

När beslutet om nödlån kom var villkoren först hårda: Alla med pengar i cypriotiska banker skulle betala en enångsskatt.

Parlamentsomröstningen om villkoren för räddningspaketet skjuts upp.

Rysslands president Putin kritiserar den kontroversiella engångsskatten. Även börserna i Asien faller till följd av oron. Och på Cypern rasar protesterna. Omröstningen av engångsskatten skjuts upp igen. Sent på kvällen kommer besked om att småsparare på Cypern kan slippa engångsskatten.

Det cypriotiska parlamentet röstar nej till de kontroversiella villkoren för räddningspaketet.

Cypern diskuterar nu en alternativ plan för villkor för stödpaketet. Men förhandlingarna med euroländerna går trögt, och Cyperns inrikesminister säger att landets två största banker kanske aldrig öppnar igen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel avvaktar Cyperns plan B, och i Bryssel är man oroad över utvecklingen.

Senast om fyra dagar måste Cypern presentera sin alternativa plan, kräver ECB. Samtidigt säger en regeringstalesman att man kommit överens om en investeringsfond som en del i planen.

Cyperns parlament röstar igenom förslaget om en del i den alternativa planen: En krisfond för att kunna ställa ut nödobligationer. Bankerna är fortsatt stängda.

De med mer än 100 000 euro på Cyperns största banker ser ut att bli de som får betala för räddningspaketet. Obekräftade uppgifter talar om att engångsskatten för dem blir 20 procent.

Under söndagen hänger frågan om ett räddningspaket i luften, både Cyperns parlament och eurogruppens finansministrar har viktiga beslut kvar att fatta.

Sent på natten till måndagen kommer så beslutet: Euroländerna har enats om ett förändrat räddningspaket till Cypern och de som får ta smällen är de stora spararna i landets två största banker. Asienbörserna reagerar positivt, likaså Tysklands finansminister Schäuble, medan Rysslands premiärminister Medvedev likställer villkoren för stödpaketet med stöld. Och på Cypern är oron stor för vad som ska hända.

Nu har Cyperns banker varit stängda i tio dagar och bankernas öppningsdag har flyttats fram till på torsdag.

Det ska ha skett efter instruktioner från EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Cyperns banker öppnar igen efter att ha varit stängda i nästan två veckor. För att undvika en så kallad bankrusning har restriktioner införts som innebär att man bara får ta ut max 300 euro per dag. Köerna till bankerna ringlar långa men öppningen går lugnt till, rapporterar vår utsända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".