Staffan Sonning.

Analys: "Stålbad väntar cyprioterna"

"Cypern är på väg in i en ond cirkel"
1:44 min

I dag öppnade bankerna på Cypern efter att ha varit stängda i tolv dagar. Det blev ingen panik vid bankdörrarna, men det betyder inte att Cyperns problem är över. Tvärt om, rapporterar vår ekonomikorrespondent.

Cypern är nu på väg in i en ond cirkel. Stränga kapitalkontroller begränsar hur mycket pengar som får tas ut, flyttas utomlands eller flyttas mellan konton.

Myndigheterna påstår att kapitalkontrollerna bara ska gälla några dagar. Det kommer med all sannolikhet att visa sig vara fel. Risken för kapitalflykt kommer inte att vara över om bara några dagar.

Anledningen är att det värsta återstår för cyprioterna och samhällsekonomin. Finanssektorn spelar en mycket viktig roll i Cyperns ekonomi. Allt tyder på att Cyperns roll som finanscentrum och skatteparadis kommer att krympa drastiskt, sedan sektorn nu brandskattats som en del i krishanteringen.

Cypern blir i så fall av med en viktig del av sina inkomstkällor. Följden blir kraftigt ökad arbetslöshet och minskade skatteintäkter. Det är ett stålbad som väntar cyprioterna, och det kommer att försämra de cypriotiska statsfinanserna ännu mer. Ingen vet med hur mycket, men experter på Cypern har uppskattat att landets ekonomi kan komma att krympa med så mycket som en fjärdedel de närmaste åren. Det är därmed inte otroligt att Cypern kommer att behöva ännu mer räddningspengar framöver. Eller välja att lämna eurozonen.

Det leder till en ond cirkel: De företag och privatpersoner som ser nya räddningsinsatser framför sig, kan mycket väl komma att flytta sina pengar och sin verksamhet ut ur landet för säkerhets skull, för att slippa brandskattas en gång till. Och det driver i sig obevekligt på själva den utveckling som affärsmännen och företagarna sannolikt oroar sig för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".