Telia kan förlora uzbekisk vinst

Tonläget skärps från åklagarsidan
1:16 min

Telia Sonera kan gå miste om hela den vinst som bolaget har gjort i Uzbekistan. Överåklagare Gunnar Stetler, som utreder företagets mutmisstänkta miljardaffärer i den centralasiatiska diktaturen, meddelar nu företaget att utredningen kan få stora konsekvenser.

Enligt ett pressmeddelande från Telia har Stetler informerat företaget: "Med anledning av pågående förundersökning avseende misstanke om grov bestickning, ska utredning inledas avseende eventuell företagsbot och eventuellt förverkande." I klartext betyder det att Telia Sonera kan bli av med de miljardbelopp man tjänat i Uzbekistan och att dessa ska tillfalla staten.

"Åtgärden är ett naturligt led i åklagarens undersökning av de aktuella investeringarna", heter det vidare.
Telia förnekar brott.

Informationen kommer
bara några dagar före Telias årsstämma. På onsdag ska stämman välja ny styrelse som väntas få starkare etisk profil än den tidigare.

När vinst beslagtas på grund av brott beräknas beloppet utifrån skillnaden mellan den vinst som uppkommit olagligt och den som vinst som kan sägas ha uppkommit genom lagliga affärer. I fallet kan hela etableringen i Uzbekistan från 2007 ha varit olaglig. Telia etablerade sig där det året genom ett avtal med en lokal partner, Takilant.

I flera mejl till Telia-chefer
står det att den uzbekiska partnern är Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator Islam Karimov, som misstänks ha skott sig på affären. Bolagen har gjort flera affärer, som enligt åklagare präglas av korruption. Den största, värd 2,2 miljarder för Takilant, gäller 3G-licens, frekvenser och nummerserier.

Vd Lars Nyberg avgick den 1 februari i år sedan en advokatbyrås utredning visat att företaget brutit mot sina etiska riktlinjer. Utredningen kunde inte slå fast mutbrott men inte heller avfärda misstankarna.

Brottsutredningen tros fortsätta länge än.

TT

Fakta: Telias affärer i Uzbekistan

  • Telia Sonera etablerade sig 2007 i Uzbekistan genom ett avtal med en lokal partner, Takilant.
  • I flera mejl till Telia-chefer står att den uzbekiska partnern bakom företaget är Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator Islam Karimov.
  • Bolagen har gjort flera affärer, som enligt åklagarsidan präglats av korruption. Den största, totalt värd 2,2 miljarder för Takilant, gäller 3G-licens, frekvenser och nummerserier.
  • En halv miljard återstår för Takilant att inkassera genom en säljoption.
  • Ytterligare nummerserier inhandlades 2008 för 60 miljoner kronor.
  • En 4G-licens inskaffades 2010 för 360 miljoner kronor. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".