Chefen för Amnesty International i Ryssland, Sergei Nikitin. Foto: Scanpix.

Rysk razzia hos Amnesty väcker ilska

"Kontrollerna väcker farhågor"
1:51 min

Den pågående kontrollräden mot frivilligorganisationer i Ryssland hotar att försämra Rysslands relation till bland annat EU. Under veckan har inte bara kända organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch fått påhälsning av ryska myndigheter, utan också två Tysklandsfinansierade stiftelser.

Nu hotar tyska politiker med att skjuta planerade visumlättnader för ryska medborgare på framtiden.

Konrad Adenauerstiftelsen som stöds av de tyska Kristdemokraterna har funnits i Ryssland sedan 1990 och skriver på sin ryska hemsida att man verkar för ett gott samarbete mellan Tyskland och Ryssland. Bland sina samarbetspartner i Ryssland nämns presidentadministrationen och den ryskortodoxa kyrkan.

Men nyligen fick stiftelsen Sankt Petersburgs kontor besök av ryska åklagarmyndigheten som ville veta mer om verksamheten - bland annat tog man med sig en dator.

Samma sak har drabbat Friedrich Ebert-stiftelsen i Moskva samt tiotals ryska frivilligorganisationer, och lokalkontor till kända internationella organisationer som Amnesty och Transparency International, som kartlägger korruption i världen.

I Ryssland har man kopplat samman inspektionerna med en lag som antogs förra året, som säger att alla politiska frivilligorganisationer med pengar från utlandet måste registrera sig som utländska agenter.

– All form av yttre inbladning i våra inre angelägenheter är oacceptabel, sa president Vladimir Putin i ett tal inför säkerhetstjänsten FSB i februari - och det talet ses nu som startskottet för kontrollräden runt om i landet.

I dag meddelade man genom ryska riksåklagaren att kontrollerna just nu bygger på information som finns om att förbjudna extrema organisationer fortsätter att verka i landet.

Men i omvärlden tolkar man det som händer som en attack mot det ryska civilsamhället och i Tyskland som en attack mot tyska intressen.

– Kontrollerna väcker farhågor, sa nyligen EU:s utrikestalesperson Catherine Ashton, och i Berlin har en representant för Rysslands ambassad kallats upp till tyska utrikesdepartementet.

Ordförande för kommittén för internationella frågor i den tyska Bundesdagen, säger till radiostationen Deutsche Welle att det i det här läget är svårt att förhandla om visumlättnader för ryssar.

I april väntas president Vladimir Putin till Tyskland för möte med förbundskansler Angela Merkel och kontrollerna av ryska frivilligorganisationer tros bli ett av samtalsämnena.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".