Färre studenter får krav om återbetalning till CSN

"De vill inte åka dit"
2:08 min

Studenterna har blivit bättre på att meddela förändringar i sina studier. Färre högskolestudenter fastnar nu i kontroller av felaktigt utbetalda studiemedel, menar Carina Isaksson verksamhetsutvecklare vid CSN.

– Det är hälften så många nu som fastnar jämfört med samma period förra året, vilket vi ser som ett trendbrott, säger Carina Isaksson.

Sammantaget handlar det om stora summor. 2011 krävdes högskolestudenterna i landet på ungefär 38 miljoner i felaktigt utbetalda studiemedel. Därför har Centrala studiestödsnämnden, CSN de senaste tre åren kontrollerat alla som studerar heltid vid landets högskolor med fullt studiemedel, om de faktiskt registrerat sig vid alla kurser och studerat så mycket som de angett att de ska.

Det var betydligt färre som fastnade förra höstterminen jämfört med året innan. Drygt 650 studenter jämfört med närmare 1 600 föregående år.

– Jag tror att det är bättre system som CSN har i kombination med skolan där du har bra översikt över dina kurser, säger studenten Ambjörn Karlsson.

Ambjörn Karlsson läser tillsammans med Erik Poromaa till civilingenjör vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och får frågan om de tror att det här handlar om att studenter mest vill göra rätt för sig eller mest slippa betala tillbaka senare.

– Jag skulle tippa på att folk inte är några moraliska helgon så jag tror mer att de inte vill åka dit på det, säger Ambjörn Karlsson.

– Jag har en polare som åkt dit på det där. Han började plugga men pluggade inte så mycket och sedan inte alls, men fick fortfarande pengar i något år. Sedan plötsligt blev han återbetalningsskyldig på 40 000 kronor. Så det var inte så jätteroligt. Jag tror att det är det som avgör, säger Erik Poromaa.

Vid CSN tror man att det handlar om att informationen blivit tydligare och bättre, men också att själva kontrollerna nu pågått sedan 2010, säger Carina Isaksson.

– Det tar ett antal år innan det sprider sig. Nu är det en kontroller som vi gör regelbundet, säger Carina Isaksson.

Det är också betydligt färre studenter nu som fastnar i kontrollen för att ha haft för höga egna inkomster. Ungefär 16 000 studenter hade tjänat för mycket utan att meddela det förra året, jämfört med närmare 27 000 året innan. Men det handlar enligt CSN enbart om att det så kallade fribeloppet höjdes 2011.

– Det är just det att nu får man ju tjäna mer pengar innan studiemedelsbeloppet reduceras, säger Carina Isaksson.

– Så här kan vi inte se att man har blivit flitigare på att just anmäla högre inkomst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".