Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I södra Thailand pågår ett lågintensivt inbördeskrig mellan militär och muslimska separatister. Foto: Apichart Weerawong/Scanpix.

Första formella fredssamtalen i Thailand i dag

Konfliktforskare: "Det är ett viktigt steg"
1:42 min

Den blodiga konflikten i södra Thailand gick i dag in i ett nytt skede när Thailand höll sina första formella fredssamtal med den största rebellgruppen BRI, nationella revolutionsfronten.

Anders Engwall, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, har kartlagt konflikten. Våldet kommer att fortsätta, men dagens förhandlingar inger hopp, säger han.

– Det är ett viktigt steg för att det här öppnar möjligheter för att konflikten går från en ren väpnad konflikt till att öppna för en dialog för en politisk lösning, säger han.

Över 5 000 har dött under de senaste tio åren i de muslimskt dominerade södra delarna av Thailand.

Det handlar om ständiga attentat och överfall utförda av de hemlighetsfulla rebellgrupper som vill se en frigörelse från Thailand, som de anklagar för att bedriva en hårdhänt assimileringspolitik  som  hindrar befolkningsgrupper längs gränsen mot Malaysia från att utöva sin egen kultur och religion. Det rapporteras om ännu ett attentat i dag som påminner om svårigheterna med att få i gång en dialog mellan parterna: tre thailändska soldater dödades i ett bombdåd.  

– Men att förhandlingarna nu kommit i gång anses bland annat beror på att grannen i söder, Malaysia, valt att inta en mer aktiv roll.

Dels har Thailand tryckt på och dels är det snart val i Malaysia, och bland viktiga väljargrupper i Malaysia är sympatin stor för befolkningen i södra Thailand.

Anders Engwall, som i ett projekt har kartlagt tusentals våldshändelser i konflikten, säger att det viktiga nu är att skapa förtroende i förhandlingarna i Kuala Lumpur:

– I och med att det under de gångna tio åren inte funnits några som helst formella kontakter mellan de två sidorna så är det viktigt att initialt bygga förtroende och skapa förutsättningar för en dialog och sedan öppna för regelrätta förhandlingar.

Separatiströrelsernas uttalade mål är ett fritt land,  men när förhandlarna från Thailand och Nationella revolutionsfronten träffas, gäller det att enas om att hitta nya vägar framåt:

– Lösningar som kan vara möjliga och som kan tillfredsställa båda sidorna handlar om någon form av autonomi för södra Thailand, säger Anders Engwall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".