Ingen har fällts sedan jaktbrottslagen skärptes för snart två år, men lagändringen har hjälpt polisen att komma åt andra brott. (Mannen på bilden har ingenting med jaktbrott att göra.) Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Jaktbrottslagen biter - på andra brott

"Utan allmänhetens hjälp är det jättesvårt"
2:28 min

Sedan jaktbrottslagen skärptes för snart två år sedan så har ännu inte någon fällts för den nya rubriceringen "försök och förberedelse till jaktbrott". Trots det tycker Christer B Jarlås, en av tre åklagare i landet som utreder grova jaktbrott inte att lagändringen varit tandlös.

Den nya brottrubriceringen har gjort att polisutredningar som tidigare tvingades läggas ner nu har kunnat fortsätta.

– Inga fällande domar hittills, men där emot pågående förundersökningar, säger åklagare Christer B Jarlås.

För snart två år sen kriminaliserades även "försök och förberedelse" till jaktbrott. På så sätt skulle det bli lättare att framförallt komma åt tjuvjakten på de stora rovdjuren, björn, varg, järv, lo och kungsörn. Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren sa så här.

– Då kan polis också kan kontrollera jaktstugor, förvaringsställen, bilar eller lastutrymmet på en skoter till exempel, vid misstanke om förberedelse eller försök till jaktbrott.

Men några fällande domar till följd av den nya brottsrubriceringen har det alltså inte blivit. Trots det tycker Christer B Jarlås, en av tre åklagare i landet som utreder grova jaktbrott, ändå inte att lagändringen varit tandlös.

– Jag tycker ju inte det eftersom jag vet att den har varit användbar i ett antal polisutredningar.

Även Lars Lundman faunasamordnare hos polisen i Norrbotten säger att skärpningen av lagen gjort nytta. Idag kan han driva vidare ärenden som han tidigare fick lov att lägga ner och på så sätt upptäcka andra brott.

– Det kan bli brott mot vapenlagstiftningen, det kan bli brott mot artskyddsförordnigen så att trots att ingen har fälts för just förberedelse så är det många gånger utredningar startar på förberedelsestadiet.

Finns det konkreta exempel på det?
– Det pågår sådana utredningar nu ja.

Långt ifrån all tjuvjakt i Sverige kommer till polis och åklagares kännedom, har forskarrapporter visat.

Och för att fler jaktbrott ska upptäckas, såväl fullbordade som planerade, så krävs att allmänheten blir bättre på att tipsa om brotten och polisen prioriterar ärendena bättre, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

– Till exempel har ju polisflyget varit till stor hjälp, på våren har man i stort sett alltid upptäckt grova jaktbrott vid dom flygningarna och där har man minskat ner på den sortens övervakning.

Polisen Lars Lundman säger att det vore bra med mer resurser men att allmänhetens vilja att träda fram och vittna är ännu viktigare.

– Det spelar ingen roll om vi lägger tusen timmar i Norrbottens län som är en fjärdedel av Sveriges yta, vi täcker otroligt liten del av länet på de timmarna så att utan allmänhetens hjälp har vi jättesvårt att uppdaga de här brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".