Hemliga vapentransporter till Syrienrebeller ökar

3:14 min

På drygt ett år har minst 160 militärflyg med bland annat vapen landat i Jordanien och Turkiet för vidare transport till rebellerna i Syrien. Sammanlagt har minst 3 500 ton vapen transporterats.

Vapnen är främst betalade av Qatar och Saudiarabien, men också den amerikanska underrättelsetjänsten CIA är inblandad. Hugh Griffiths, på fredsforskningsinstitutet SIPRI, säger att transporterna innehållit en rad olika vapentyper.

– Vi har identifierat ett brett sortiment vapen som raketgevär, granatkastare, pansarvapen och inte minst mängder med kroatisk ammunition, som kanske är det viktigaste eftersom ammunitionen snabbt tar slut.

Under drygt 14 månader har det i hemlighet transporterats vapen till rebellgrupper. Sedan slutet av förra året har antalet transporter ökat. Sammanlagt har minst 3 500 ton vapen skickats.

I Kroatien har både nytillverkade och överblivna vapen från Balkankrigen lastats. Vapnen som lastats i Qatar och Saudiarabien har ett mer oklart ursprung. Vapnen har förts till flygplatser i Turkiet och Jordanien, och därifrån vidare till Syrien.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har också varit delaktig, bland annat genom att samordna leveranserna.

En högt uppsatt källa uppger för New York Times att USA kände sig tvingad att delta för att ha något inflytande och för att förhindra att vapnen hamnar i händerna på extremister.

Men enligt Hugh Griffiths, SIPRI:s expert på illegal vapenhandel, är det svårt att ha fullständig kontroll över var vapnen hamnar.

– Det går att kontrollera till en del, men inte fullständigt. Vi har redan sett att grupper som USA bedömer som oönskade har kommit över såna här vapen. Inte så konstigt kanske eftersom de betraktas som de bästa krigarna.

De hemliga vapenleveranserna har varit extremt viktiga för rebellerna. Cyniskt kan man säga att utan dem skulle rebellerna förmodligen varit chanslösa.

– De har en avgörande betydelse. Bevisen från hemgjorda videoklipp på nätet visar att vapnen och ammunitionen används av olika typer av rebellgrupper i olika städer och vid olika fronter.

Regimen har också tagit emot leverenser av militär utrustning, bland annat från Ryssland och Iran. Bortsett från mindre mängder handeldvapen handlar det mest om reservdelar till exempelvis luftförsvarsanläggningar och vapen som inte används mot rebellerna.

Men även om vapenleveranserna varit hemliga, så är de inte olagliga.

– Den viktigaste frågan att ställa sig är huruvida det föreligger ett vapenembargo mot Syrien från FN:s säkerhetsråd. Eftersom det inte gör det är inte vapentransporter enligt internationell lag förbjudna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista