Foto: Petros Karadjias/Pedro Armestre/Scanpix

Cypern utreder kriminella orsaker till krisen

En kommission tillsatt av den cypriotiska regeringen ska undersöka om kriminell verksamhet ligger bakom den djupa bankkrisen i Cypern. Trots strikta restriktioner i bankhanteringen har stora mängder utländskt kapital redan lämnat Cypern, enligt flera källor.

Den cypriotiska regeringen meddelar nu att en utredning har tillsatts, för att undersöka kapitalflykten från den krisande ön. Mer specifikt vill regeringen undersöka om kriminell verksamhet kan ligga bakom den djupa bankkrisen, rapporterar Reuters.

Tre domare som tidigare ingått i Cyperns högsta domstol ska ingå i kommissionen.

Genom att stänga bankerna och frysa uttagen från cypriotiska bankkonton, fanns en förhoppning - från EU och den cypriotiska regeringen - om att frysa läget för den krisande cypriotiska ekonomin. Och när bankerna öppnat i dag råder strikta restriktioner för uttag och kapitalhantering i Cypern.

Men mycket pengar har redan lämnat Cypern. För de europeiska förhandlarna stod detta klart, när den cypriotiska centralbanken beställde mer sedlar från den Europeiska centralbanken, ECB, och att mängderna inte stämde med bankernas uttagsstatistik som rapporterades till Frankfurt.

Nya siffror från Bank of Cyprus, som offentligjordes i dag, visar att sparare från andra delar av eurozonen tog ut 18 procent av sina besparingar under februari, när frågan om en bankskatt lyftes för första gången, rapporterar Reuters.

Och under tiden som den cypriotiska regeringen de senaste veckorna vacklat inför EU:s krav på ett sparpaket, finns klara indikationer på att stora mängder pengar förts ut ur landet elektroniskt.

Det har framför allt skett genom de cypriotiska bankerna Bank of Cyprus och Laiki, som visserligen var stängda på Cypern, men vars filialer höll öppet i London utan restriktioner för uttagen. Genom dem har framför allt ryska pengar flödat ut, rapporterar Reuters. Ryska bankkunder har varit dominerande hos de cypriotiska bankerna.

I slutet av januari fanns 40 procent av alla besparingar placerade i dessa både banker. Men sedan dess har stora mängder kapital flyttats någon annanstans, enligt tyska der Spiegel.

Hur mycket pengar som flyttats är inte klart. Inte heller var pengarna tagit vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".