Cyprioter väntar på att få komma in på en bank i Nicosia. Foto: Scanpix.

Rusning uteblev när Cyperns banker öppnade

"Jag vet inte om familjeföretaget kommer överleva"
1:31 min

Det gick betydligt lugnare till än väntat när bankerna på Cypern öppnade i dag efter att ha hållit stängt i tolv dagar. Många var lättade över att få ut maximala 300 euro efter en tung period med lite pengar, rapporterar vår utsände från Nicosia.

Alla som kommer ut från ett av Laiki Banks kontor i centrala Nicosia säger samma sak. 300. De är lättade över att kunna fylla på plånböckerna och betala räkningar som hamnat på efterkälken. 

300 euro är gränsen för hur mycket cyprioterna får ta ut per dag. Reglerna är till för att inte bankerna ska krascha under tyngden av en hel nation som trycker på och vill rädda sina pengar. I dörrarna till de oräkneliga bankerna i Nicosia står väktare och delar ut papper med regler för hur mycket pengar som får tas ut av privatpersoner och företag.

Dimitris Assi, en av väktarna som kallats in, hade väntat sig mer folk.

– Det kom få i dag, säger han.

Ändå är det en stadig ström av människor som söker sig till bankerna. Många av dem kommer från företag som drabbats hårt av de senaste tolv dagarnas bankkris. Företag med mer än 100 000 euro på sina konton har fått de frysta. Dessutom måste myndigheterna ge tillstånd till alla transaktioner över 5 000 euro.

Roula Papapetrou står i kön för att se om hon kan betala ut lön till personalen i familjeföretaget.

– Allting är fryst. Vi kan inte sälja eller ta emot pengar. Det är inte lätt. Vi vet inte om alla företag kommer överleva det här, säger hon.

I förlängningen drabbar det också löntagarna. Den vanligaste oron bland cyprioterna är om nästa lön ska betalas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".