Baffin Bay i nordamerikanska Arktis. Foto: Jonathan Hayward/Scanpix.

Vårkyla kan bero på varmare Arktis

"Behövs undersökas vidare"
1:50 min

Kylan har behållit ett stadigt grepp denna vårvinter – något som det kan bero på stigande temperaturer i Arktis. Detta påverkar de starka luftströmmarna på hög höjd, jetströmmarna, säger Heiner Körnich som är forskningschef vid SMHI.

Enligt Heiner Körnich så är har jetströmmarna över norra halvklotet nu en sydligare bana, istället för att föra in mildare luft över Nordeuropa. Men han betonar att de här teorierna kräver mer forskning innan de kan anses säkra.

– Jetströmmen bestämmer om vi har fuktig, mild vinter, eller om jetströmmen ligger lite längre söderut, så får vi torra kalla vintrar med högtryck, som nu.

Och det är det den gör nu, den ligger lite söderut?

– Precis.

Istäcket kring Arktis har gradvis blivit allt mindre om somrarna, och inte sen mätningarna började har det haft så liten utbredning som förra sommaren. Vintertid växer det arktiska istäcket inte heller till så mycket som förr.

Flera forskarrapporter har pekat på att med minskande istäcke och mer öppet vatten, så utjämnas temperaturskillnaden mellan nord och syd. Den varmare och fuktigare Arktis-luften tros kunna bromsa in jetströmmarna, som på hög höjd styr vädersystemen över norra halvklotet. Det kan få dem att ändra riktning, och nu drar alltså jetströmmen längre söderut, istället för att föra fuktigare och mildare luftströmmar in över Nordeuropa.

På liknande sätt så blockerades vädersystemen förra sommaren, men då var det istället fuktig och kall luft som länge låg kvar över våra breddgrader.

Men det finns andra teorier, om bland annat vilken roll de tropiska havsströmmarnas spelar. Sambandet är inte helt säkert än mellan storleken på det arktiska istäcket och jetströmmarna. Det behövs mer forskning, säger Heiner Körnich.

--  När man tittar på isutbredning i år, då ser man tydligt att över Barents hav så är det betydligt mindre havsis än vanligt. Om det är huvudanledningen eller inte behöver man utreda vidare och det kommer säkert att hända i år eller nästa år.

Så det här behöver undersökas vidare?

– Absolut.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".